Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Lembergs: Jārēķinās, ka ZZS nevienam nebūs vajadzīga

© F64

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), uzrādot 13.Saeimas vēlēšanās zemus rezultātus, bija jārēķinās, ka nevienam tā nebūs vajadzīga un nāksies palikt opozīcijā, aģentūrai LETA sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"ZZS jau 2011.gadā palika opozīcijā. Uzreiz teicu, ka ar tādu šajās vēlēšanās uzrādītu rezultātu ZZS ir jārēķinās, ka viņi nebūs vajadzīgi. Viss ir likumsakarīgi," klāstīja Ventspils mērs.

"ZZS jau 2011.gadā palika opozīcijā. Uzreiz teicu, ka ar tādu šajās vēlēšanās uzrādītu rezultātu ZZS ir jārēķinās, ka viņi nebūs vajadzīgi. Viss ir likumsakarīgi," klāstīja Ventspils mērs.

Viņš ir pārliecināts, ka saistībā ar jaunās valdības veidošanu ZZS nekas nav jādara, taču politiskajam spēkam ir jāizanalizē cēloņu un seku sakarība vēlēšanās sasniegtajam rezultātam. "Ja varēs izdarīt pareizus secinājumus un spēs restartēties, tad būs labi. Ja nespēs, tad šī ir pēdējā Saeima, kad ZZS pārstāvēta parlamentā," bilda Lembergs.

Taujāts, kā, viņaprāt, ZZS varētu pārdzīvot palikšanu opozīcijā, Lembergs skaidroja, ka 2011.gadā politiskais spēks to izdarīja ļoti cienījami. "Daļa cilvēku tagad ir pamainījušies, tādēļ grūti pateikt, kā būs. Krīzes situācija vienmēr ir pārbaudījums jebkurai organizācijai, partijai un cilvēkam. Galvenais pārvarēt to, ka Māra Kučinska valdība strādājusi absolūti nekļūdīgi, ideāli un tīrāk nekā tīrākais zelts," vēstīja Ventspils mērs.

Jau ziņots, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) jaunās valdības izveidē neplāno sadarboties ar ZZS.

Tikšanās starp JKP un ZZS līdz šim ir bijusi visīsākā salīdzinājumā ar citām partijām, aptuveni 20 minūtes. Pēc šīs tikšanās JKP līderis Jānis Bordāns paziņoja, ka redz ZZS kā konstruktīvu opozīciju Saeimā, ko noteica vēlētāju izvēle.

ZZS līderis Armands Krauze pauda, ka ZZS atbalsta loģiskus priekšlikumus. Tomēr, ja ZZS nebūs jaunās valdības sastāvā, tad politiskais spēks tās apstiprināšanu neatbalstīs.

Krauze gan uzsvēra, ka pašlaik ir tikai pats valdības veidošanas sarunu sākums, un noslēgumā būs redzams, kāds valdības modelis tiks piedāvāts. Lai arī ZZS aktīvi iesaistīsies valdības izveides procesā, politiskais spēks gatavs strādāt gan valdībā, gan opozīcijā, pauda Krauze.

Bordāns uzsvēra, ka viņa vadītājā valdībā ZZS nevarēs strādāt. Vienlaikus viņš piebilda, ka šāda valdība varētu tikt sekmīgi izveidota.

Valdības veidošana pagaidām rit piesardzīgi, un pēc pirmajām sarunu dienām vēl nav iezīmējušās konkrētākas koalīcijas aprises.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem "Saskaņa" nākamajā parlamentā ieguvusi 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP - pa 16, "Attīstībai/Par" un VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet "Jaunā Vienotība" - astoņas deputātu vietas.