JKP sarežģītākais pārbaudījums – tikšanās ar nacionāļiem

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Nule kā Saeimā ievēlētā Jaunā konservatīvā partija, kas uzņēmusies iniciatīvu jaunās valdības veidošanā, tikusies ar pārējiem diviem politiskajiem spēkiem, kas parlamentā iekļuvuši pirmo reizi. Šodienas tikšanās tai būs grūtākas, jo būs jāstājas pretim pieredzējušajām vēl strādājošās koalīcijas partijām. Arī Nacionālo apvienību, kurās rindās priekšvēlēšanu cīņās uzkurtās dusmas pret konservatīvajiem i nedomā rimt. Šodien Jaunā konservatīvā partija (JKP) pirmo reizi pēc vēlēšanām plāno tikties ar Nacionālo apvienību, Zaļo un zemnieku savienību un Jauno Vienotību. Jau tagad droši var prognozēt, ka vismaz publiskajā telpā nonāks vien neizteiksmīga informācija par to, ka partijas savstarpēji iepazinušās ar potenciālo partneru programmatiskajiem uzstādījumiem un gaida, kad JKP uzsāks sarunu otro raundu, kurā jau skaidrākām jākļūst topošās valdības aprisēm.

Taču ir skaidrs, ka JKP un Nacionālās apvienības sarunas būs asākas, ja ne ultimātu piesātinātas. Proti, Nacionālā apvienība joprojām ir neapmierināta ar to, kā JKP līderis Jānis Bordāns pameta tās rindas, būdams tieslietu ministrs, savukārt 13. Saeimā neievēlētais Imants Parādnieks nespēj no JKP saraksta ievēlētajam Jurim Jurašam piedot priekšvēlēšanu kampaņas laikā publiski paustās apsūdzības kukuļa pieņemšanā no maksātnespējas administratoriem. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs gan paziņojis, ka nav guvis pierādījumus J. Juraša paustajam, taču Nacionālā apvienība un I. Parādnieks personīgi joprojām nav saņēmis JKP un J. Juraša atvainošanos. Ņemot vērā, ka I. Parādnieks sev neveiksmīgajās vēlēšanās vaino J. Juraša nepatiesās apsūdzības, nav izslēgts, ka viens no atpazīstamākajiem Nacionālās apvienības deputātiem 12. Saeimā vērsīsies pret J. Jurašu tiesā.

Savukārt otrdien noritējušās tikšanās, šķiet, bijušas mierīgas un bez asumiem - pagaidām neviena partija par savām vēlmēm neesot uzstājusi. Tā pēc tikšanās ar KPV LV delegāciju gan J. Bordāns, gan KPV LV premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems apliecināja, ka abām partijām ir daudz saskares punktu. Piemēram, partijām sakrīt viedoklis par līdzšinējā ārpolitiskā kursa turpināšanu, drošību, tiesiskumu. Tāpat starp saskarsmes punktiem ir jautājums par azartspēļu un ātro kredītu ierobežošanu.

J.Bordāns arī atkārtoti apliecināja, ka pieņēmis A. Gobzema atvainošanos par priekšvēlēšanu kampaņā sarunāto.

Gan A. Gobzems, gan J. Bordāns vairījās atbildēt, kurai partijai būtu jāuzņemas vadošā loma valdības veidošanas sarunās un premjera amatu, vairākkārt uzverot, ka par amatiem netiek runāts. Abas partijas divpusējās sarunās tiksies arī ar pārējiem politiskajiem spēkiem, kas varētu pretendēt uz valdības veidošanu. Līdz ar to, kamēr šīs sarunas notiek, nekādi partiju bloki netiek veidoti.

J.Bordāns arī atkārtoti apliecināja, ka pieņēmis A. Gobzema atvainošanos par priekšvēlēšanu kampaņā sarunāto. Savukārt, kad atgādināts par JKP neiecietīgo retoriku priekšvēlēšanu laikā par dažādos noziegumos aizdomās turamām personām un to, ka KPV LV delegācijā ir divas personas, kas tiek turētas aizdomās par nelikumīgu partijas finansēšanu (Atis Zakatistovs un Artuss Kaimiņš), J. Bordāns atteica, ka viņam jārēķinās ar tautas izvēli un atteikt šīm personām tikšanos nebūtu korekti.

Nākamā JKP tikšanās bija ar Attīstībai/Par! un tā noritējusi līdzīgā gaisotnē. Attīstībai/Par! līderis Daniels Pavļuts gan norādīja, ka pagaidām ir daudz neatbildētu un neskaidru jautājumu, piemēram, kāds būs turpmākais sarunu process, kā tas tiks organizēts, kā arī koalīcijas apveidi, bet vienlaikus atzina, ka šo nianšu noskaidrošana pirmajā sarunu raundā nav plānota. Tādēļ jāgaida sarunu pirmā apļa rezultāti.

Atbildot uz jautājumu par gatavību strādāt J. Bordāna vadītā valdībā, D. Pavļuts atbildēja: «Tiešā veidā šo jautājumu necilājām, bet mēs esam atnākuši uz šīm sarunām, tātad atsaucāmies iniciatīvai, ka JKP šo procesu iniciējusi un nominē savu premjeru.»

Attīstībai/Par! līderis norādīja, ka atsauksies arī KPV LV aicinājumam uz sarunām, taču viņa partija paralēlas sarunas neorganizēšot. D. Pavļuts gan izvairījās atbildēt uz jautājumu par iespēju strādāt A. Gobzema vadītā valdībā.

Svarīgākais