Dzintars: Būtu vēlams, lai koalīcija būtu stipra un ar lielāku partiju skaitu, izņemot "Saskaņu"

© f64

Būtu vēlams, lai nākamā koalīcija būtu stipra un tajā būtu pēc iespējas lielāks partiju skaits, kam vēlētāji devuši uzticības mandātu, protams, izņemot "Saskaņu", sacīja "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars, komentējot vēlētāju aptaujas rezultātus.

Politiķis akcentēja, ka daudzi cilvēki aptaujā atturējušies nosaukt savu izvēli, līdz ar to uz jebkuru ciparu vajadzētu raudzīties ļoti piesardzīgi un tāpēc runāt tikai par vispārīgām tendencēm.

Viņš norādīja, ka pēc aptaujas datiem esošais koalīcijas sastāvs nevar nodrošināt vairākumu, tomēr starp partijām nav būtiska atrāviena. Tas varētu nozīmēt vairākus iespējamus koalīcijas modeļus, kam ir gan savi plusi un mīnusi.

Kopumā politiķis prognozēja, ka valdības izveides darbs var būt sarežģīts. VL-TB/LNNK ir gatava tikties un runāt ar visām partijām, kas būs iekļuvušas, parlamentā, izņemot "Saskaņu".

Dzintars arī norādīja, ka precīzākus komentārus varēs sniegt pēc oficiālo vēlēšanu rezultātu paziņošanas, kā arī pateicās vēlētājiem par atbalstu.

Kā ziņots, 13.Saeimas vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu guvusi partija "Saskaņa", "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "KPV LV", liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā vēlētāju aptauja pie iecirkņiem ("exit poll").

Saskaņā ar aptaujas datiem Saeimā, pārvarot 5% barjeru, iekļūtu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

Par "Saskaņu" varētu būt nobalsojuši 19,4% aptaujāto, kas atklāja savu izvēli, par "Attīstībai/Par!" nobalsojuši 13,4%, par nacionālo apvienību - 12,6%, par JKP - 12,4%, bet par "KPV LV" - 11,5% vēlētāju, kas aptaujā atklāja savu izvēli. Saskaņā ar aptaujas datiem ZZS saņēma 9,7% savu izvēli atklājušo vēlētāju balsis, bet "Jaunā vienotība" - 6,9%.

Šogad izvēli neatklāja 29% aptaujāto, salīdzinot ar 22% pirms četriem gadiem. Tas nozīmē, ka rezultātos varētu būt lielākas nobīdes no oficiālajiem CVK datiem, nekā iepriekš. Pirms četriem gadiem nevienai partijai aptaujas uzrādītais rezultāts no oficiālā neatšķīrās vairāk nekā par 2 procentpunktiem. Nav izslēgts, ka šogad atšķirība varētu būt lielāka. Pieredze liecina, ka aptaujā neatbildējošo balsis oficiālajos rezultātos nesadalās proporcionāli visām partijām.