Vīķe-Freiberga: Iedzīvotājiem jāizvērtē gan politisko partiju, gan to kandidātu uzticamība

© f64

Priekšvēlēšanu gaisotnē Latvijas iedzīvotājiem ir jāizvērtē gan politisko partiju, gan to kandidātu personīgo uzticamības līmeni jeb cilvēka personīgās simpātijas pret tiem, apaļā galda diskusijas "Globālā pārvaldība informācijas integritātei" atklāšanā sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa sacīja, ka Saeimas vēlēšanas ir galvenais instruments, kas demokrātiskā sabiedrībā cilvēkiem dod iespēju izteikt savu viedokli. Tomēr viedokļa izteikšanai nepieciešama informācija, uzsvēra Vīķe-Freiberga.

"Informācija nāk no tik ļoti daudz avotiem, tāpēc ir nopietni jāpārdomā, kam mēs uzticamies un kam nē. Pastāv draudi, ka informācija var kļūt par hibrīdkara ieroci. Ir jācenšas atrast veidus, kā pilsoņi un institūcijas varētu palīdzēt pilsoņiem informācijas izmantošanā, lai virzītu viņus viņu izvēlēs, taču vienlaikus jāievēro demokrātiskās tiesības, kas arvien vairāk kļūst par izaicinājumu," skaidroja eksprezidente.

Viņa vērsa uzmanību, ka demokrātiskās iekārtas balstās uz pilsoņu uzticību savai valstij, tās Satversmei un likumdošanas ietvaram, norādot, ka šādas iekārtas var dzīvot tikai tad, ja pilsoņi uzticas demokrātiskai valsts pārvaldei.

Politika

Tūkstošiem Donalda Trampa izdotās Bībeles "Dievs, svētī ASV" eksemplāru tika iespiestas valstī, kuru bijušais ASV prezidents vairākkārt apsūdzējis par amerikāņu darbavietu zagšanu un iesaistīšanos negodīgā tirdzniecības praksē, proti, Ķīnā, vēsta “The Associated Press”.

Svarīgākais