Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Skatīšanai galīgajā lasījumā virza ideju par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu

© f64

Saeimas Juridiskā komisija šodien vienbalsīgi izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Satversmē, kas paredz Valsts prezidentu ievēlēt atklāti.

Pašlaik noteikts, ka Valsts prezidenta vēlēšanas parlamentā notiek aizklāti.

Par grozījumiem trešajā lasījumā vēl būs jālemj parlamentam. Plānots, ka grozījumi tiks pieņemti līdz 13.Saeimas vēlēšanām. Komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA norādīja, ka likumprojektu paredzēts virzīt izskatīšanai Saeimas sēdē, kas varētu tikt sasaukta 4.oktobrī.

Saņemot atbalstu parlamentā, paredzēts, ka izmaiņas Satversmē stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī, kā to rosinājis Bērziņš. Saistītie grozījumi Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā būtu jāveic vēl 12.Saeimai oktobrī, norādīja komisijas priekšsēdētāja vietniece Inese Lībiņa-Egnere (V).

Grozījumus Satversmē noteikt Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu Saeimā iesniedza Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji. Atbalstu grozījumiem pauduši arī partiju "Saskaņa", "Vienotība" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti. Izmaiņas atbalsta arī liela daļa ZZS frakcijas, dažiem deputātiem gan balsojot pret.

Parlaments paralēli izskatīšanai komisijās nodevis ZZS deputātu rosinātos grozījumus Satversmē par tautas vēlētu Valsts prezidentu. Juridiskā komisija vispirms sagaida Saeimas lēmumu par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām un pēc tam tiks spriests par to, kā tālāk virzīties ar tautas vēlēta Valsts prezidenta grozījumiem, norādīja Bērziņš. Viņš vērsa uzmanību, ka paši iesniedzēji ir norādījuši, ka pie grozījumiem būtu jāstrādā nākamajai Saeimai. Tāpat parlamenta debatēs izskanējis, ka regulējumu par tautas vēlētu prezidentu varētu ieviest aiznākamajās prezidenta vēlēšanās 2023.gadā, ņemot vērā, ka nepieciešams pieņemt arī vairākus saistītos grozījumus, skaidroja politiķis.

Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jābūt klāt vismaz divām trešdaļām deputātu un par grozījumiem jānobalso divām trešdaļām no klātesošajiem parlamentāriešiem.