Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Komisijās apstiprina priekšlikumu palielināt pensiju neapliekamo minimumu līdz 330 eiro

© f64

Noraidot visus jaunos priekšlikumus, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz neapliekamā minimuma palielināšanu pensijām 2021.gadā līdz 330 eiro mēnesī.

Pašlaik likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli noteikts, šogad pensiju neapliekamais minimums ir 250 eiro mēnesī, 2019.gadā - 270 eiro mēnesī, bet turpmāk - 300 eiro.

Iepriekš Saeimas Sociālo un darba lietu komisija vienojās parlamentā iesniegt grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), ka paredz noteikt, ka nepaliekamais minimums pensijām 2020.gadā ir 300 eiro, bet no 2021.gadā - 330 eiro.

Pēc Finanšu ministrijas sniegtās informācijas, neapliekamā minimuma palielināšana pensionāriem līdz 3960 eiro gadā radīs negatīvu fiskālo ietekmi - 11,8 miljonu eiro apmērā.

Komisija šodien otrajam lasījumam nodeva arī grozījumus likumā Par valsts pensijām. Likumprojekts paredz sniegt lielāku atbalstu vecumu pensijas saņēmējiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir 45 un vairāk gadu. Šīm personām, sākot ar 2019.gadu, paredzēts piemērot 80% pašreizējo 70% vietā no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

Šodien abiem likumprojektiem otrajā lasījumā tika iesniegti dažādi finansiāli ietilpīgi priekšlikumi, kurus aprēķinu trūkuma un lielas finansiālās ietekmes dēļ komisija gan neatbalstīja, turklāt īpaši tāpēc, ka šos likumprojektus iecerēts pieņemt steidzamības kārtībā.

Vienu no priekšlikumiem, par kuru gan diskusijas turpināšoties, iespējams, darba grupā, piedāvāja deputāts Romāns Mežeckis. Viņš aicināja likumā paredzēt pabalstu vientuļajiem pensionāriem, kas pēc Labklājības ministrijas (LM) provizoriskajiem datiem, varētu izmaksāt apmēram 6,3 miljonus eiro.

LM parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V) norādīja, ka priekšlikums nav skatāms likuma par valsts pensijām kontekstā, turklāt Saeimas deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) atgādināja, ka uz otro lasījumu nevajadzētu atbalstīt priekšlikumus ar lielu fiskālo ietekmi.

Par Mežecka priekšlikumu sākās plašas diskusijas. Tika spriests, vai finansējums tam varētu nākt no valsts vai pašvaldību budžeta. Tāpat tika diskutēts par to, ka šādas izmaiņas varētu būt nepieciešamas citā likumā, turklāt, iespējams, vajadzētu veidot pat kā atsevišķu likumprojektu.

Vienlaikus finansiāli ietilpīgāko no priekšlikumiem iesniedza deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), kurš aicināja likumā noteikt, ka vecuma pensijas minimālais apmērs par katru pilnu stāža gadu nevar būt mazāks par 7,50 eiro.

Pēc LM aprēķiniem, Parādnieka priekšlikums skartu 66% vecuma pensiju saņēmēju, un šī priekšlikuma realizēšanai provizoriski varētu būt nepieciešami 203 miljoni eiro.

Komisija visus priekšlikumus, tostarp Mežecka un Parādnieka, noraidīja, lielai daļai deputātu balsojumā atturoties.

Atbalstot izmaiņas pirmajā lasījumā, Saeima lēma abiem likumprojektiem piešķirt steidzamību. Otrajā un galīgajā lasījumā tos plānots skatīt 27.septembra parlamenta sēdē.