Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Eksperte: Krievijas politika nākotnē nemainīsies

© Reuters/Scanpix

Krievijas politika nākotnē nemainīsies un tas ir jāpieņem kā fakts, turklāt šī valsts nav ieinteresēta sadarbībā uz abpusēji izdevīgiem nosacījumiem, šodien Ādažu bāzē seminārā pašvaldību pārstāvjiem atzina Aizsardzības ministrijas (AM) Aizsardzības politikas departamenta direktore Gita Leitlande.

Prezentējot Latvijas draudu izvērtējumu, AM amatpersona, atsaucoties uz valsts aizsardzības koncepcijas atziņām, vietvaras pārstāvjiem norādīja, ka līdzšinējā Krievijas politika apliecina, ka Krievija ir gatava sasniegt savus mērķus attiecībā uz kaimiņvalstīm, izmantojot visus līdzekļus, tai skaitā nevairoties no militāro līdzekļu izmantošanas savas ārpolitikas un drošības orientācijas izvēles uzspiešanā.

Koncepcijas darbības laikā draudi Latvijas drošības ir pieaugoši. "Mūsu situācija nav spoža," konstatēja amatpersona.

Amatpersona atgādināja, ka pagājušā gadā pretrunīgi vērtēto Krievijas mācību "Zapad" scenārijā bija izspēlēts uzbrukums NATO. Tāpat pēdējos gados ir vērojama paaugstināta Krievijas militārās tehnikas tuvošanās Latvijas robežām, kuras rezultātā biežāk gaisā jāpaceļas NATO patruļlidmašīnām. "Tā visa ir Krievijas veikta testēšana, lai izpētītu, kurā brīdī pārtrauksim reaģēt," norādīja amatpersona.

Viņa atgādināja, ka saskaņā ar Krievijas militārajām doktrīnām Krievijas galvenais ārējais drauds ir NATO paplašināšanās, attīstot militāro infrastruktūru pie Krievijas robežām.

Krievijas militārās tendences liecina, ka pastāv iespēja, ka tā varētu provocēt ātru lokālu vai reģionālu konfliktu, panākot konkrētus politiskus mērķus, pieļāva ministrijas pārstāve. Tāpat Krievija varot mēģināt panākt zemas intensitātes konflikta uzturēšanu. "Izmainīt situāciju uz zemes un tad sākt mierīgi runāt. Līdzīgi kā tas noticis Gruzijā ar reģioniem," piebilda amatpersona.

Amatpersona arī atgādināja, ka Krievija iegulda lielus resursus jaunu spēju attīstībā, piemēram, augstas precizitātes ieročos, elektroniskajā karadarbībā un mobilitātes uzlabošanā, norādīja amatpersona.

Krievijas militārais izaicinājums nav tīri militārs. Krievija izmanto līdzekļus arī informācijas telpā, propagandā un kibervidē.

Krievijas galvenais darbības princips ir draudēt, manipulēt ar sabiedrisko domu, kā arī maldināt, stāstīja Leitlande, Krievijas politika nemainīsies, draudi valstiskumam un rīcībspējai ir un turpināsies caur militāriem un nemilitārām aktivitātēm. "Nevaram mainīt Krieviju, bet varam mainīt sevi," prezentācijas nobeigumā norādīja amatpersona.