Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Jurašs nav spējis uzrādīt dokumentus par iespējamiem naudas pārskaitījumiem VL-TB/LNNK politiķiem

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Lai arī bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieks, tagadējais politiķis Juris Jurašs, paziņojot, ka "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK vadītāji Raivis Dzintars un Imants Parādnieks no "maksātnespējas administratoru mafijas" saņēmuši attiecīgi vairāk nekā 500 000 un 100 000 eiro, video tika rādījis dokumentus, kas to it kā pierāda, KNAB viņš šādus dokumentus nav iesniedzis, turklāt apgalvo, ka šo dokumentu viņa rīcībā vairs vispār neesot.

13.jūnijā Jaunās konservatīvās partijas "Facebook" lapā tika publicēts īss video, kurā Jurašs nāca klajā ar paziņojumu, ka Dzintars un Parādnieks "no maksātnespējas administratoru mafijas personīgi saņem milzīgas naudas summas, kas izskatās pēc prasta kukuļa". Politiķis demonstrēja pabiezu dokumentu kaudzīti un piebilda, ka "manās rokās ir dokumenti, kas to apliecina". Pēc video publiskošanas Jurašs kategoriski atteicās publiskot demonstrētos dokumentus, taču apgalvoja, ka visu viņa rīcībā esošo informāciju esot nodevis tiesībsargājošajām iestādēm.

Kā aģentūra LETA jau ziņoja, KNAB pēc Juraša iesnieguma ir atteicis sākt kriminālprocesu par bijušā maksātnespējas administratora Aigara Lūša iespējamiem naudas pārskaitījumiem VL-TB/LNNK.

KNAB slēdzienā norādīts, ka Jurašs kameras priekšā vicinātos dokumentus nemaz nav nosūtījis tiesībsargājošajām iestādēm. Tā vietā politiķis iesniegumā KNAB ir atsaucies uz nezināmu personu viņam uzrādītiem dokumentiem un tāpat nezināmām personām, kuras viņam "atklājušas faktus par Dzintara privātmājas būvniecību". Šie fakti gan esot aprobežojušies ar nostāstu par to, ka "tiem, kas interesējušies, par kādiem līdzekļiem Dzintars būvējis māju, Dzintars esot atbildējis, ka naudu viņam aizdevuši vecāki, taču tie, kas pazinuši Dzintara vecākus, esot bijuši pārliecināti, ka viņiem tik lielas naudas neesot".

Turklāt arī nezināmo personu uzrādītajos dokumentos, kā izrietējis no diviem Juraša iesniegumiem, neesot bijuši minēti ne 500 000, ne 100 000 eiro, bet tikai 7730 latu pārskaitījums Dinai Parādniecei, kas KNAB pārbaudē izrādījies sadzīvisks aizdevums, un 4000 latu pārskaitījums Dzintaram, ko, kā noskaidrots KNAB pārbaudē, politiķis deklarējis kā saņemtu aizdevumu un arī oficiāli atmaksājis. Papildus tam Juraša iesniegumos bijušas atrodamas dažādas aizdomas un ziņas no publiski pieejamiem avotiem.

"No plašsaziņas līdzekļos esošās informācijas izrietēja, ka Juraša rīcībā ir dokumenti par bijušā maksātnespējas administratora Aigara Lūša naudas pārskaitījumiem Nacionālās apvienības politiķiem," rakstīts KNAB slēdzienā, tāpēc birojs nosūtījis Jurašam pieprasījumu iesniegt viņa rīcībā esošos dokumentus, bet politiķis paziņojis, ka tādu viņam nemaz neesot. "Šī gada 21.augustā saņemta Juraša vēstule, kurā viņš informē, ka viņa rīcībā bija dokumenti par naudas pārskaitījumiem Nacionālās apvienības politiķiem, taču šobrīd šie dokumenti viņam vairs nav pieejami," no politiķa saņemtais skaidrojums atreferēts KNAB slēdzienā.

Šādā situācijā birojam nācies izdarīt secinājumu, ka "Juraša iesniegumā minētie fakti par Dzintara un Parādnieka korumpētību balstīti uz pieņēmumu, kas izdarīts pēc sarunām ar cilvēkiem, kuri nav identificēti, šo sarunu saturs nav zināms, ne arī fiksēts".

Jurašs arī nav atklājis, kas tieši šie ir bijuši par dokumentiem, kā tie nonākuši viņa rīcībā un kur tie palikuši. Jurašs atzinis, ka nekādus dokumentus tiešām birojam nav iesniedzis, taču no skaidrām atbildēm izvairījies. "Es nevēlos šobrīd detalizēti klāstīt šo dokumentu saturu. Es joprojām ceru, ka pārbaude notiks, un, lai nekaitētu šīs pārbaudes rezultātam, es neesmu gatavs komentēt ne šī iesnieguma saturu, ne to, kādi dokumenti nonāca manā rīcībā," teicis Jurašs.

Kā ziņots, Jurašs apgalvoja, ka viņa rīcībā esošie dokumenti liecinot, ka pārskaitījumi noformēti kā aizdevumi, taču viņš uzskata, ka notikusi kukuļošana. Tāpat Jurašs uzskata, ka pārskaitījumu organizēšanā piedalījies bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds, kurš kopā ar Lūsi figurē kriminālprocesos.

Bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Jurašs norādīja, ka abi pieminētie politiķi regulāri aizstāvējuši šo abu bijušo administratoru intereses, piemēram, uzņēmuma "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesā.

Jurašs iepriekš neminēja, kā viņa rīcībā nokļuvušas konta izdrukas, taču apgalvoja, ka tiesībsargājošām iestādēm būšot visas iespējas pārliecināties par informācijas patiesumu. Personu datu aizsardzības nolūkos Jurašs dokumentus nepublicēja, jo izdrukās esot redzami arī citu fizisku personu un uzņēmumu dati.