Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Ģenerālprokurors klīdina aizdomu ēnu pār premjeru

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Par spīti jaunā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Jēkaba Straumes centieniem, informācijas noplūdes no biroja nav apstādinātas. Tiesa, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēdējās informācijas noplūdes kontekstā apgalvo, ka sākotnēji pieļautajam, ka tajā iesaistīts premjers un biroja vadītājs, nav pamata.

Ziņām, ka KNAB uzsācis kriminālprocesu par iespējamo krāpšanos ar deputātiem izmaksājamajām kompensācijām pret Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošo Askoldu Kļaviņu, drīz sekoja vēsts, ka A. Kļaviņu kāds jau laikus informējis par KNAB uzsākto kriminālprocesu. Aizdomas krita uz premjerministru Māri Kučinski un KNAB vadītāju Jēkabu Straumi.

Šo jautājumu vētīja arī Saeimas Nacionālās drošības komisija, kurā abas amatpersonas spējušas pārliecināt vismaz komisijas vadītāju Inesi Lībiņu-Egneri, ka tās nekādā gadījumā nav vainojamas informācijas noplūdē. Viņa skaidroja, ka gan ģenerālprokurors, gan J. Straume komisijas sēdē snieguši precīzu hronoloģisku un saturisku notikumu izklāstu, tādējādi pamatojot, kāpēc noplūdē nav vainojams ne J. Straume, ne premjers.

Nedaudz vairāk informācijas tagad atklājis pats ģenerālprokurors. Ē. Kalnmeiers norāda - kaut arī informācija no KNAB patiešām noplūdusi, tā nav saturējusi ziņas par jau uzsākto kriminālprocesu.

Ieskicējot notikumu gaitu, ģenerālprokurors citēja bijušā Saeimas priekšsēdētāja Induļa Emša un A. Kļaviņa telefonsarunas fragmentus (kriminālprocesa ietvaros KNAB noklausījās A. Kļavina telefonsarunas).

A. Kļaviņš saņēmis zvanu no I. Emša, kurš teicis: «Tur taisās ierosināt lietu pret tevi un prasīšot atļauju deputātiem uzsākt tur ko tur, un tas ir stāsts par tiem izdevumiem.» Tālāk A. Kļaviņam uzdots jautājums: «Vai tev nevajag uzsākt, pirms tur kaut kas sācies?» Un noslēgumā pausts: «Ja viņi ierosinās tur kaut kādu lietu, tas jau, saproties, pats fakts ir nepatīkams.»

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka šajā brīdī kriminālprocess pret deputātu bija ierosināts jau divas nedēļas. Līdz ar to publiski izteiktais apgalvojums, ka ir izpausta informācija par sāktu kriminālprocesu, neatbilst patiesībai. Tādējādi izteiktie apvainojumi attiecībā uz Ministru prezidentu un J. Straumi ir pilnīgi nepamatoti, norādīja Ē. Kalnmeiers.

Savukārt tas, kurš nopludināja minēto informāciju no KNAB, tiks pārbaudīts dienesta izmeklēšanā. «Tas ir katras iestādes pašas pienākums atklāt avotus, no kuriem noplūst informācija,» uzskata Ē. Kalnmeiers.

Jau vēstīts, ka KNAB sācis kriminālprocesu pret A. Kļaviņu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Priekšvēlēšanu gaisotnē lieta deputātam arī maksājusi mandātu. Viņš, partijas mudināts, paziņojis par tā nolikšanu. Viņa vietā, līdz pie darba ķersies 13. Saeima, stāsies Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme. Viņš parakstījies par piekrišanu pieņemt attiecīgo mandātu, un parlamentārieša zvēresta došana varētu notikt Saeimas sēdē šodien.