Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Sprūds skaidro, kas ierobežo Rietumu un Krievijas attiecību manevrētspējas

© SCANPIX

Rietumvalstu un Krievijas attiecību manevrētspējas ierobežo arī tādas "dziļbumbas" kā situācija Ukrainas austrumos un Sīrijā, sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

Pēc šodien notikušās LĀI organizētās pusdienu diskusijas "Krievija un Rietumi svešos ūdeņos: Kas tālāk?" Sprūds norādīja uz to, ka pašlaik manevra iespējas ierobežo Krievijas militārā rīcība Ukrainas austrumos un Sīrijā. Viņš norādīja uz bažām par to, kas notiks ar civiliedzīvotājiem Idlibas pilsētā, pret kuru militāro operāciju varētu izvērst Krievijas atbalstītais Sīrijas režīms.

Rietumvalstu un Krievijas attiecībās tuvākajā laikā gaidāma stagnācija.

Diskusijas laikā kā viena no idejām izskanēja iespēja ar Krieviju sadarboties pastarpināti caur Eirāzijas ekonomisko savienību. Lai gan tika atzīts, ka arī šādam variantam ir pretargumenti, tomēr tika akcentēts, ka tas varētu būt labs variants situācijā, kad ir tik maz izvēles iespēju. Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis akcentēja, ka pašlaik diskusijas jautājums ir arī tas, kā definēt Rietumus situācijā, kad no vairāk pusēm tiek apdraudēta Rietumvalstu ideja par liberālo demokrātiju.

Pasākumā notikušajā balsojumā lielākā daļa klātesošo prognozēja, ka Rietumvalstu un Krievijas attiecībās tuvākajā laikā gaidāma stagnācija. Diskusijā tika runāts par to, kā veidojās abu pušu attiecības pēc 2014.gada, kad Krievija pārkāpa starptautiskās vienošanās, veicot Krimas aneksiju un militāri iejaucoties Ukrainas austrumos. Tajā pašā laikā izskanēja norāde, ka brīdinājuma signāls Rietumiem bija jau Krievijas-Gruzijas karš 2008.gadā.

Pasākuma dalībniekiem bija pieejama "Rīgas dialogi 2018" pārdomu publikācija, kurā apkopots ekspertu viedoklis par jaunākajām politikas, ekonomiskas un drošības tendencēm Baltijas jūras, Melnās jūras reģionā un plašākā Rietumeiropas un Krievijas attiecību kontekstā.