Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Ar emocionālām diskusijām komisija atbalsta ieceri publicēt VDK kartotēku

© f64

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien konceptuāli atbalstīja deputāta Aleksandra Kiršteina (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par publicējamiem bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem, tai skaitā tas paredz publicēt informāciju par VDK štata darbiniekiem.

Sākotnēji deputāti atbalstīja VDK štata darbinieku sarakstu jeb kartotēkas publicēšanu, tomēr vēlāk komisijas sēdes gaitā tika secināts, ka šāda darbinieku kartotēka nepastāv. Tāpēc paredzēts, ka komisijas sēdē 12.septembrī attiecīgais priekšlikums tiks precizēts. Informāciju par VDK darbiniekiem plānots publiskot, izmantojot VDK telefongrāmatu.

Komisijas sēdes pirmās 40 minūtes tika aizvadītas emocionālā gaisotnē.

Deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) sēdes sākumā informēja par atbildīgās darba grupas piedāvājumu, kas paredzēja arī VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēkas, aģentūras alfabētiskās kartotēkas un citu materiālu publisku pieejamību bez ierobežojumiem Latvijas Nacionālajā arhīvā.

Taču darba grupas piedāvājumam iebilda deputāts Ringolds Balodis (VL-TB/LNNK), norādot, ka iepriekšējā komisijas sēdē tika nolemts par "pilnīgi atklātību, nevis par aizklātību". Priekšlikumam iebilda arī deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV).

Sēdē izskanēja priekšlikums balsot par Kiršteina iesniegtajiem priekšlikumiem, par ko Kaimiņš, Balodis un Kiršteins norādīja, ka tie piedāvā atklātību VDK dokumentu publiskošanā.

Kā ziņots, komisija šodien turpina skatīt ieceri par bijušās VDK dokumentu publiskošanu internetā.