Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Koalīcijā agresīvākais vēlētājs "Jaunajai Vienotībai"

© F64

Par spīti vispārizplatītajam stereotipam, ka Artusa Kaimiņa dibināto partiju KPV LV atbalsta uz revanšu orientēts vēlētājs, socioloģiskā aptauja liecina, ka viņš starp pārējo partiju elektorātu nebūt nav agresīvāk noskaņotais.

Šo godu starp to partiju, kurām ir izredzes iekļūt Saeimā, atbalstītājiem guvuši Jaunās Vienotības idejām simpatizējošie.

Sociālo pētījumu centra SKDS pētnieki jau četrus gadus aptauju respondentiem uzdod diezgan provokatīvu jautājumu: «Cik bieži jums ir šādas sajūtas - apšaut visus tos, kuru dēļ dzīve valstī it tāda, kāda tā patlaban ir?»

Jāatzīst, ka augstākais agresivitātes indekss ir Tatjanas Ždanokas vadītās Latvijas Krievu savienības atbalstītājiem. Kaut arī tikai 9,1 procents šīs partijas ideoloģijas piekritēju atzinuši, ka šāda doma viņiem ienāk prātā bieži, dažkārt par to iedomājas nomācošs 55,1 procents. Tiesa, partiju reitingi joprojām spītīgi vedina domāt, ka šī partija, par spīti tās elektorātu mobilizējošajai valodas reformai izglītības sistēmā, 13. Saeimā tā arī netiks ievēlēta.

Līdz ar to agresīvākā elektorāta gods nonāk Jaunās Vienotības rokās. Par atbildīgo politiķu nošaušanu bieži aizdomājas 13 procentu partijas atbalstītāju, bet reizēm šāda doma iešaujas prātā 34,9 procentiem tās elektorāta. Šāds partijas atbalstītāju raksturojums Jaunajai Vienotībai nav pieņemams, un organizācija uzskata, ka socioloģiskās aptaujas dati tiek interpretēti tendenciozi.

«Socioloģiskās aptaujas rāda sabiedrības noskaņojumu dažādos jautājumos, ko eksperti un mediji vairāk vai mazāk veiksmīgi cenšas interpretēt. Mēs noteikti nepiekrītam apgalvojumam, ka Jaunās Vienotības atbalstītāji ir agresīvi, jo tā, mūsuprāt, ir nekorekta un tendencioza interpretācija par socioloģiskās aptaujas rezultātiem. Jaunā Vienotība ir nacionālkonservatīva centriska partiju apvienība, kuras politiskais piedāvājums vērsts uz sabiedrības vienošanu kopīgu mērķu sasniegšanai.

Otrs agresīvākais elektorāts ir KPV LV. 11,8 procenti par šaušanu iedomājoties bieži, bet dažkārt šādām agresīvām domām ļaujas 28,1 procents tās atbalstītāju. Politologu Filipu Rajevski pārsteidza šie rezultāti, jo publiskais tēls vedina domāt, ka partijas atbalstītāju vidū valda daudz revolucionārāks noskaņojums. Taču apdomājies, viņš pieļāva domu, ka relatīvi zemā agresija skaidrojama ar A. Kaimiņa reputāciju atbalstītāju vidū. «KPV balsotāji Kaimiņu uztver kā aktieri, jaunieši īpaši domā, ka viņu var atbalstīt tikai tāpēc, lai ir jautri. Šāds jautrību gribošs vēlētājs nav tik agresīvs. Tas ir tas, par ko savulaik Aldis Gobzems runāja pa telefonu ar Kaimiņu - kotletes, alķītis un lai ir kāds, kas vēl jokus plēš,» prāto eksperts.

Trešā agresīvākā atbalstītāja īpašniece nepārsteidz. Tā ir korumpantus atmaskot sološā Jaunā Konservatīvā partija ar bijušo tieslietu ministru Jāni Bordānu un bijušajiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem - Jutu Strīķi un Juri Jurašu - priekšgalā. Bieži ar neapmierinošo dzīves apstākļu vaininiekiem izrēķināties apsver 15,5 procenti tās atbalstītāju, bet dažkārt 23,4 procenti.

Viszemākais agresijas indekss starp koalīcijas partiju atbalstītājiem ir Zaļo un zemnieku savienībai. Par varas darbiem iedomājas 29,8 procenti tās atbalstītāju, bet Nacionālās apvienības elektorāta vidū vismaz domās potenciāli bīstami ir 36,5 procenti.