Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Kučinskis: Politiķi kā baļķi peld pa upi, tikko saduras ar akmeni, tā bēg projām

© f64

Valdībā ir pietiekams atbalsts, lai pieņemtu lēmumu par pedagogu minimālās algas likmes kāpināšanu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš norādīja, ka, pieņemot lēmumus, vienmēr kādam tie patīk, bet kādam ir bažas. Politiķi, gaidot iespējamo reakciju, grēkojot un šādās situācijās izvēloties vispār neko nedarīt. "Politiķi kā baļķi peld pa upi, tikko saduras ar akmeni, tā bēg projām," sacīja Kučinskis.

Ņemot vērā piektdien pedagogu arodbiedrības, Latvijas Pašvaldību savienības un Izglītības un zinātnes ministrijas panākto kompromisu par kvalitātes kritērijiem pedagogu algu noteikšanai, valdībā esot atbalsts lēmuma pieņemšanai, sacīja Kučinskis.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien plāno lemt par pedagogu minimālās algas likmes kāpināšanu līdz 710 eiro.

Šis būs jau otrais mēģinājums lemt par minimālās algas likmes celšanu pedagogiem. Pagājušajā nedēļā, kad šis jautājums valdības darbakārtībā bija iekļauts pirmo reizi, Ministru kabinets tā arī nenonāca līdz tā lemšanai, jo valdībai sociālo un sadarbības partneru iebildumu dēļ neizdevās apstiprināt kritērijus finansējuma piešķiršanai pedagogu atalgojumam vidusskolās.

Pagājušās nedēļas izskaņā Izglītības un zinātnes ministrijai ar sadarbības un sociālajiem partneriem izdevās panākt kompromisu saistībā ar minētajiem kritērijiem. Par tiem, tāpat kā par minimālās algas likmes celšanu, plānots lemts otrdien.

Ceļot minimālo algu pedagogiem, valdība pildīs šī gada sākumā apstiprināto pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku laikposmam no 2018.gada 1.septembra līdz 2022.gada 31.decembrim. Saskaņā ar minēto grafiku pedagogu zemākā mēneša darba algas likme no 2018.gada 1.septembra ir 710 eiro. Atbilstoši tam tiktu palielinātas arī izglītības iestāžu vadītāju, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas īstenojošas koledžas struktūrvienības vadītāju, kā arī izglītības metodiķu zemākās mēneša darba algas likmes. Tas nozīmē, ka izglītības darbiniekiem, kuru izglītības iestādēs ir no 100 līdz 500 izglītojamajiem, zemākā mēneša darba alga par likmi tiktu celta par 50 eiro.

Pedagogu zemākajai mēneša darba algai par likmi pieaugot no 680 līdz 710 eiro, par 35 (līdz 785 eiro) pieaugtu arī izglītības metodiķa minimālā alga par likmi.