Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Mūrniece gatava pamest Saeimu

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Nacionālā apvienība, kura, pēc jaunākajiem reitingiem, ir ceturtā populārākā partija, paziņojusi savus kandidātus ministru amatiem. Partiju pārstāvošā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece nominēta aizsardzības ministra amatam, kas nozīmē, ka viņa gatava pamest lēmējvaru, lai iemēģinātu savu roku izpildvarā.

Ināra Mūrniece pirmo reizi Saeimas vēlēšanās startēja 2011. gadā, kad 11. Saeimā viņa iekļuva ar nedaudz vairāk par 49 tūkstošiem punktu un pieciem tūkstošiem plusu. 11. Saeimas triju gadu ilgajā pilnvaru termiņā viņa savu popularitāti bija audzējusi un Saeimā tika ievēlēta jau ar 56 tūkstošiem punktu un vairāk par septiņiem tūkstošiem plusiņu.

Ņemot vērā, ka šajā Saeimas sasaukumā viņa kā vienīgais kandidāts kļuva par Saeimas priekšsēdētāju un partijas sarakstā no trešās pozīcijas pakāpusies uz otro, pirmo vietu atstājot partijas līderim Raivim Dzintaram, nav pamata uzskatīt, ka I. Mūrniece netiks ievēlēta arī 13. Saeimas sasaukumā.

Savukārt tas, ka viņa kļūs par aizsardzības ministri, pagaidām ir maz ticami. Starp partijām, kas potenciāli varētu veidot koalīciju, populārākā organizācija - Zaļo un zemnieku savienība - varētu negribēt atdot šo relatīvi komfortablo amatu, kas līdz šim partiju pārstāvošajam Raimondam Bergmanim vairākus gadus pēc kārtas ļāvis būt populārākajam ministram.

Līdz ar I. Mūrneces virzīšanu aizsardzības ministra amatam partijas dome aizvadītajā sestdienā apstiprināja arī kandidātus pārējiem ministra amatiem, kurus izraudzījies Nacionālās apvienības kandidāts premjerministra amatam Roberts Zīle.

Aizsāktos nozares darbus turpināt plāno kultūras ministre Dace Melbārde, bet ārlietu ministra kandidāts būs Saeimas deputāts, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, kas jau ilgstoši virzās uz šo nozīmīgo amatu. Tiesa, gan viņam, gan I. Mūrniecei jāņem vērā, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis vēlas, lai aizsardzības un ārlietu ministru kandidāti ar viņu tiktu saskaņoti īpaši.

Iekšlietu ministra amatā R. Zīle labprāt redzētu Saeimas deputātu Edvīnu Šnori. Interesanti, ka Nacionālā apvienība iecerējusi saglabāt arī Tieslietu ministriju un tās vadību atkal uzticēt daudz kritizētajam Dzintaram Rasnačam.

Pēc premjerministra otrajam nozīmīgākajam valdības amatam - finanšu ministra amatam - apvienība nominējusi Latvijas Universitātes lektori un pētniece Līgu Leitāni.

Nacionālā apvienība ir arī pārliecināta, ka zemnieku saimniecības Zilūži īpašnieks un vadītājs Jānis Grasbergs būtu vislabākais kandidāts zemkopības ministra amatam, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas grožus partija gatava nodot Saeimas deputātam, vēstures zinātņu doktoram Ritvaram Jansonam.

Kā labklājības ministru partija vēlas redzēt Saeimas deputātu, Demogrāfisko lietu centra vadītāju Imantu Parādnieku, bet par veselības ministri - Elīnu Treiju.

Nacionālā apvienība atsevišķi izdala saimniecisko jautājumu ministriju bloku, kur ir vairāki kandidāti uz šī bloka ministrijām. Šajā blokā ietilpst Ekonomikas, Satiksmes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Tām piemēroti ministru kandidāti būtu vairāki - Pēteris Leiškalns, Andris Čuda, Jurģis Klotiņš un esošais ministrs Kaspars Gerhards.

R. Zīle domes sēdē uzsvēra: «Šajās svarīgajās vēlēšanās, kad apzināti esam ieturējuši valstisku nostāju neiesaistīties latviešus skaldošās un nomelnojošās publisko attiecību shēmās, ministru amatiem virzām kandidātus, kas ar savu politisko stāju, kā jaunie, tā pieredzējušie, ir spējīgi un enerģijas pilni attīstīt nacionālo politiku, veidojot latvisku, drošu un augošu Latviju gan demogrāfijas, darbaspēka, gan ekonomikas jomās.