Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Komisija vienbalsīgi atbalsta grozījumus par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu

© f64

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien vienbalsīgi atbalstīja Latvijas Reģionu apvienības iesniegtos Satversmes grozījumus par to, lai Valsts prezidenta vēlēšanas parlamentā notiktu atklāti.

Tā ir līdzatbildīgā komisija, savukārt likumprojekta virzībā izšķirošs ir atbildīgās Juridiskās komisijas lēmums, kas arī izmaiņas ir atbalstījusi.

Paredzēts, ka Saeima par konceptuālu atbalstu grozījumiem lems sēdē 6.septembrī.

Kā ziņots, Satversmes grozījumu projektu, kas paredz ieviest Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu, Saeimas Juridiskā komisija centīsies virzīt pieņemšanai līdz parlamenta vēlēšanām, ja to atļaus procedūras un ja tiks saņemts atbalsts no parlamenta deputātiem, aģentūrai LETA norādīja komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Politiķis sacīja, ka Juridiskajā komisija varētu piedāvāt noteikt piecu dienu priekšlikumu iesniegšanas termiņu Satversmes grozījumu izskatīšanai otrajā un trešajā lasījumā. Saeimai būs gala vārds attiecībā uz procedūras kārtības noteikšanu.

Pirmsvēlēšanu laikā varētu būt parādījusies lielāka iespēja valsts pamatlikumā noteikt, ka Valsts prezidents Saeimā tiek ievēlēts atklāti. Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jābūt klāt vismaz divām trešdaļu deputātu un par grozījumiem jānobalso divām trešdaļām no klātesošajiem parlamentāriešiem.