Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Tiesa atzīst Ždanokas radīto apdraudējumu valstij

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Administratīvā apgabaltiesa noraidījusi Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas pieteikumu par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu svītrot viņu no vēlēšanu saraksta.

Apgabaltiesa spriedumā atzinusi, ka CVK, atsaucoties uz valsts drošības iestāžu atzinumiem, kas balstīti uz operatīvās darbības rezultātā iegūtām ziņām par faktiem un to izvērtējumu, pamatoti secinājusi, ka pieteicēja ar savu rīcību rada apdraudējumu Latvijas valsts neatkarībai un demokrātiskas tiesiskas valsts principiem.

Iepriekš, pieņemot lēmumu par T. Ždanokas svītrošanu no vēlēšanu saraksta, norādīja, ka Satversmes aizsardzības birojs komisiju informējis - tā vērtējumā Tatjanas Ždanokas darbība rada apdraudējumu demokrātiskas valsts iekārtai un nacionālajai drošībai.

Arī Drošības policija komisiju informējusi, ka atbilstoši Drošības policijas rīcībā esošajai informācijai T. Ždanoka ilgākā laika posmā un joprojām rada apdraudējumu nacionālajām drošības interesēm un demokrātiskai valsts iekārtai.

Savukārt tiesas priekšsēdētāja palīdze Elīna Kalniņa norāda, ka par CVK uz drošības iestāžu sniegtās informācijas pamata izdarīto secinājumu pamatotību tiesa pārliecinājās tiesas sēdes slēgtajā daļā. Tā iepazinusies ar Drošības policijas uzrādītajām ziņām par faktiem. Ievērojot, ka apgabaltiesai šajā tiesas sēdes daļā tika uzrādīta klasificēta un valsts noslēpumu saturoša informācija, apgabaltiesa Drošības policijas uzrādītās ziņas par faktiem ir izvērtējusi, bet rakstveidā savu detalizēto vērtējumu par minētajām ziņām nesniedz, skaidro priekšsēdētāja palīdze.

To, kāda informācija par T. Ždanoku ir drošības iestāžu rīcībā, var daļēji secināt no CVK sniegtās informācijas. Proti, T. Ždanoka ir Krievijas īstenotās tā sauktās tautiešu politikas aktīviste. Ar šīs politikas instrumentiem Krievija cenšas panākt Latvijas, kā arī citu kaimiņvalstu nonākšanu Krievijas politiskajā un ekonomiskajā ietekmē, lai nodrošinātu, ka tās darbojas atbilstīgi Krievijas interesēm.

Ar katru gadu tautiešu politikas loma turpina pieaugt, radot aizvien lielākus draudus Latvijas valsts konstitucionālās iekārtas drošībai. Krievijas īstenotās tautiešu politikas aktīvisti Latvijā ir centušies iegūt plašāku atbalstu Latvijas mazākumtautību vidū, manipulējot ar izglītības un nepilsoņu jautājumiem kontekstā ar Ukrainas militārā konflikta tēmu. Secīgi - Krievijas īstenotās tautiešu politikas rezultātā tiek šķelta Latvijas tauta, mākslīgi polarizētas iedzīvotāju grupas un saasināta Latvijas sabiedrības savstarpējā etniskā spriedze, kā arī destabilizēta pastāvošā kārtība.

T. Ždanoka vairākkārt ir apmeklējusi Krievijas prettiesiski anektēto Krimu, savukārt viņas vadītā partija Latvijas Krievu savienība rīkoja 2014. gada Odesas traģēdijas upuru piemiņai veltītu pasākumu Rīgā. Abos pasākumos dominēja Krievijas ideologu radītie un tai vēlamie vēstījumi gan par vēsturiskiem, gan aktuāliem politiskiem notikumiem.

Ne tikai minētajos pasākumos, bet arī atsevišķos Krievijas televīzijas radījumos T. Ždanoka ir līdzdarbojusies propagandas veidošanā, kā arī paudusi Krievijas ārpolitiskajām interesēm labvēlīgu, savukārt Latvijas nacionālajām drošības interesēm pretēju viedokli par nacionāla un starptautiska rakstura notikumiem un procesiem. Papildus tam Krievijas tautiešu aktīvisti izplatīja nepatiesu informāciju par NATO sabiedroto militārā kontingenta aktivitātēm Baltijas valstīs un diskreditēja Latvijas valsts kopējo tēlu.

Gan jāpiebilst, ka T. Ždanoka solījusi izmantot visas iespējamās tiesu sistēmas instances, un prognozējams, ka viņa Latvijas tiesas spriedumu mēģinās pārsūdzēt arī Eiropā.