Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Gobzems pirms 4 gadiem mudinājis Kaimiņu "iemācīties sastrādāties arī ar blēžiem"

© F64

Partijas "KPV LV" pašreizējais premjera amata kandidāts advokāts Aldis Gobzems pirms četriem gadiem telefoniski mudinājis toreizējo Saeimas deputāta amata kandidātu Artusu Kaimiņu gaidāmajās koalīcijas veidošanas sarunās iemācīties sastrādāties arī ar blēžiem, uz ko Kaimiņš atbildējis, ka vienīgais blēdis, ar kuru viņš sastrādājies, ir pats Gobzems, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Raidījums apgalvoja, ka tā rīcībā nonākušas paša Kaimiņa ierakstītas telefonsarunas, kurās dzirdami viņa dialogi ar dažādām personām. No šīm sarunām izrietot, ka tieši Gobzems piegādāja raidījuma "Suņu būda" vadītājam Kaimiņam jautājumus politiķiem un vēlāk arī mācīja, kā izveidot politisko karjeru.

Kādā pirms četriem gadiem ierakstītā telefonsarunā Kaimiņš paudis Gobzemam savu nepatiku pret "nacionālajiem", ar kuriem toreiz sadarbību apsvērusi Kaimiņa pārstāvētā Latvijas Reģionu apvienība. Taču Gobzems ieteicis Kaimiņam nesmādēt varas partijas: "Bet nav jau citi varianti. Vienīgais reālais variants ir draudzēties ar nacionālajiem un "Vienotību". Un vēl "zaļie zemnieki"." Kaimiņš jautājis, kā gan viņš varētu "draudzēties" ar Lembergu, uz ko Gobzems atbildējis: "Koalīcijā ta' jāiet. Tad jau nav jēgas, tev vajag tikt varā iekšā." Kaimiņš turpinājis, ka tādā gadījumā "zūd viss tas uzstādījums", bet Gobzems viņam oponējis: "Nepazūd nekāds uzstādījums. Es tev saku, tu vienkārši pakāsīsi visu labo, kas ir izdarīts. (..) Tev jāiemācās sastrādāties, arī ar blēžiem." Uz to Kaimiņš Gobzemam atbildējis: "Vienīgais blēdis, ar ko es esmu sastrādājies, esi tu."

Kādā citā, dienu pirms vēlēšanām notikušā sarunā Gobzems nācis klajā ar atklāsmi, ka Kaimiņa elektorātam patiesībā nekādas pārmaiņas nav vajadzīgas: "Man arī likās, ka cilvēkiem baigi vajag izmaiņas. Nav tā. Tā visa ir ilūzija, nevajag viņiem neko. Viņiem vienīgais sestdien ir piedzerties un ka viņiem ir kotlete. Vairāk viņiem neko nevajag." Kaimiņš viņa teiktajam piekritis: "Tā ir taisnība. Kotlete un "aļķītis"."

Neskaitāmu stundu garajās sarunās Kaimiņš ar Gobzemu pieskāries arī Gobzema politiskajai darbībai līdz kļūšanai par Kaimiņa sabiedroto. Naktī pirms ekspolitiķa Aināra Šlesera iztaujāšanas raidījumā "Suņa būda" Gobzems Kaimiņam telefoniski atklājis, ka partiju "Vienoti Latvijai" (VL), kuras līderis dažus gadus bija Šlesers, "Saskaņas" pārstāvis Jānis Urbanovičs pirms tam piedāvājis vadīt Gobzemam. "De facto" šādu faktu apstiprināja arī Urbanovičs, skaidrojot, ka savulaik uzrunājis Gobzemu, lai palīdzētu saviem novadniekiem - Latgales jaunajiem censoņiem no VL.

Savukārt kontekstā ar aizdomām par partijas "KPV LV" nelikumīgu finansēšanu, par ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs arī sācis kriminālprocesu, "De facto" norādīja, ka, iespējams, Kaimiņa uzņēmums "Suņa būda" ilgstoši varētu būt saņēmis maksājumus no apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij!") oponenta, Šveices advokāta Rūdolfa Meroni kontrolētiem uzņēmumiem.

Lai arī Kaimiņš turpina apgalvot, ka "absolūti man nekādi līdzekļi netika pārskaitīti", viņš pats telefonā ierakstījis sarunas ar tā brīža Meroni uzņēmumu darbinieku Edgaru Ciniņu, no kurām esot noprotams, ka sadarbības pirmsākumos 2014.gadā Kaimiņam pārskaitīti aptuveni 10 000 eiro, kad viņš gatavojis raidījumu ar Lembergu.

Vienā no sarunām Kaimiņš lūdzis Ciniņu pārskaitīt nevis "desmit", par ko bija runājuši iepriekš, bet "desmit deviņsimt", jo viņam vēl esot jāsamaksā 9% nodoklis. No citām sarunām izriet, ka nauda tiešām pārskaitīta, vēstīja "De facto".