Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

CVK atsijā tiesātos un norāda uz sadarbību ar "čeku"

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Šonedēļ Centrālā vēlēšanu komisija pieņems lēmumu par to, vai Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka ir svītrojama no Saeimas deputātu kandidātu saraksta, septiņus komisija jau atzinusi par svītrojamiem, bet vēl četriem atgādinājusi, ka tie kandidējot, iespējams, aizmirsuši, ka savulaik sadarbojušies ar LPSR Valsts drošības komiteju jeb čeku.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka daļa deputāta amata kandidātu vispār netika reģistrēti, jo nebija parakstījuši Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) iesniegtās anketas. Pārbaudot pārējos deputātu kandidātus, komisija konstatējusi, ka septiņi no viņiem aizmirsuši, ka ir sodīti, bet nav pagājis pietiekami daudz laika, lai sodāmība būtu dzēsta.

No vēlēšanu sarakstiem izslēgti divi Rīcības parijas kandidāti Aivars Zablockis un Nikolajs Žeļezņakovs, kā arī divi politiskā spēka Par alternatīvu pārstāvji - Zigfrīds Laicāns un Valdis Taupmanis. Arī Latvijas Reģionu apvienības pārstāvim Edgaram Krūmiņam kandidēšana vēlēšanās būs liegta. Organizācijas kandidāts Edvards Smiltēns bija izbrīnīts, ka partijas biedrs tiek svītrots no saraksta, jo pirms reģistrēšanās visiem pārjautāts, vai tie atbilst likuma prasībām. Par ko tieši E. Krūmiņš ir sodīts, E. Smiltēns nebija informēts.

Starts vēlēšanās ies secen arī partijas Progresīvie pārstāvei Katrīnai Brandalai un Latvijas Centriskās partijas kandidātam Aivaram Siliniekam. Komisija lēma arī par partijas No sirds Latvijai kandidāta Jevgēnija Sadovska izslēgšanu no vēlēšanu saraksta. Lemšanas procesā komisijai bija nepieciešams sēdes pārtraukums, kura laikā tā sazinājās ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, jo, kā pauda J. Sadovskis, viņa sodāmība jau esot dzēsta un, iespējams, Informācijas centra rīcībā vēl nav atbilstošā dokumenta.

Nesaņemot atbildi no centra, komisija lēma šā kandidāta svītrošanas jautājuma skatīšanu atlikt līdz nākamajai sēdei, kas notiks rīt.

K. Brandala, E. Krūmiņš, A. Silinieks un N. Žeļezņakovs no vēlēšanu sarakstiem izslēgti, pamatojoties uz Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumu, kas paredz, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikties personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta. Zināms, ka K. Brandala pieķerta vadām automašīnu bez autovadītāja apliecības, turklāt alkohola reibumā, par ko arī saņēmusi sodu.

Pārējiem kandidēšana 13. Saeimas vēlēšanās liegta, jo krimināllikumā paredzētā izdarītā pārkāpuma laikā atradušies nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimuši ar psihiskiem traucējumiem, kas tiem atņēmuši iespēju saprast savu rīcību vai to vadīt, un sakarā ar to piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis vai arī lieta izbeigta bez šāda piespiedu līdzekļa piemērošanas.

Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs informējis komisiju, ka četri 13. Saeimas deputātu kandidāti - Romualds Maculevičs (NSL), Artūrs Malta (Par alternatīvu), Juris Strušels (LSDSP/KDS/GKL) un Arvīds Ulme (ZZS) -, iespējams, bijuši čekas aģenti. Šiem kandidātiem balotēties vēlēšanās nav liegts, taču informācija par iespējamo sadarbības faktu ar VDK jānorāda ziņās par kandidātu. Visi pieminētie gan noliedz, ka šī informācija atbilstu patiesībai. Arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis šai informācijai uzmanību nepievērš, jo uzskata, ka A. Ulme tiek turēts aizdomās nepamatoti.