Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

No Saeimas vēlēšanu sarakstiem svītro 7 tiesātus deputāta amata kandidātus

© f64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien lēma no 13.Saeimas vēlēšanu sarakstiem svītrot septiņus tiesātus deputāta amata kandidātus, savukārt attiecībā uz vēl vienu lēmuma pieņemšana atlikta uz nākamo sēdi, noskaidroja komisijā.

CVK no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra bija saņēmusi ziņas par vairākiem kandidātiem, kuri neatbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām. Tāpēc komisijai bija jālemj par viņu izslēgšanu no vēlēšanu sarakstiem.

No vēlēšanu sarakstiem izslēgti divi "Rīcības parijas" kandidāti Aivars Zablockis un Nikolajs Žeļezņakovs, kā arī divi politiskā spēka "Par alternatīvu" pārstāvji - Zigfrīds Laicāns un Valdis Taupmanis.

Starts vēlēšanās ies secen arī Latvijas Reģionu apvienības kandidātam Edgaram Krūmiņam, partijas "Progresīvie" pārstāvei Katrīnai Brandalai un Latvijas Centriskās partijas kandidātam Aivaram Siliniekam.

CVK lēma arī par partijas "No sirds Latvijai" kandidāta Jevgēnija Sadovska izslēgšanu no vēlēšanu saraksta. Lemšanas procesā komisijai bija nepieciešams sēdes pārtraukums, kura laikā tā sazinājās ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, jo, kā pauda Sadovskis, viņa sodāmība jau esot dzēsta un, iespējams, Informācijas centra rīcībā vēl nav atbilstošā dokumenta.

Nesaņemot atbildi no centra, komisija lēma šī kandidāta svītrošanas jautājuma skatīšanu atlikt līdz nākamajai CVK sēdei, kas notiks 21.augustā.

Brandala, Krūmiņš, Silinieks un Žeļezņakovs no vēlēšanu sarakstiem izslēgti, pamatojoties uz Saeimas vēlēšanu likuma 5.panta 3.punktā minēto ierobežojumu, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikties personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta.

Savukārt Zablockis, Taupmanis un Laicāns nevarēs startēt vēlēšanās saistībā ar minētā likuma 5.panta 4.punktu, kas startēt vēlēšanās liedz personām, kuras Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā atradušās nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimušas ar psihiskiem traucējumiem, kas tām atņēmusi iespēju saprast savu rīcību vai to vadīt, un kurām sakarā ar to piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis vai arī lieta izbeigta bez šāda piespiedu līdzekļa piemērošanas.

CVK lēmumus par deputātu kandidātu svītrošanu iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā triju darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs savukārt bija informējis CVK, ka vēl četri 13.Saeimas deputātu kandidāti - Romualds Maculevičs (NSL), Artūrs Malta ("Par alternatīvu"), Juris Strušels ("LSDSP/KDS/GKL") un Arvīds Ulme (ZZS), iespējams, bijuši Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģenti. Šiem kandidātiem balotēties vēlēšanās nav liegts, taču informācija par iespējamo sadarbības faktu ar VDK jānorāda ziņās par kandidātu.

Malta, Strušels un Ulme aģentūrai LETA gan noliedza, ka bijuši VDK aģenti, savukārt ar Maculeviču ceturtdienas vakarā sazināties neizdevās.

Par "Latvijas Krievu savienības" deputātu kandidātes Tatjanas Ždanokas svītrošanu no deputātu kandidātu saraksta, par kuru CVK rīcībā ir tiesas spriedums, ka kandidāte darbojusies Latvijas Komunistiskajā partijā pēc 1991.gada 13. janvāra, CVK plāno lemt nākamnedēļ, kad būs iepazinusies ar Drošības policijai un Satversmes aizsardzības birojam pieprasīto papildu informāciju.

CVK ir pabeigusi arī visu 13.Saeimas deputātu kandidātu pārbaudes Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā, kur neatbilstības Saeimas vēlēšanu likuma prasībām nav konstatētas.

13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.