Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Rosina piemaksu par stāžu maksāt arī tiem pensionāriem, kas pensionējušies pēc 2012.gada

© f64

Partijas "Saskaņas" deputāti rosina piemaksu par līdz 1996.gadam iegūto darba stāžu maksāt arī pensionāriem, kas pensionējušies pēc 2012.gada.

Politiskā spēka pārstāvji norāda, ka tādā veidā tiks novērsta šo pensionāru nevienlīdzīgā situācija salīdzinājumā ar tiem, kas pensionējušies pirms 2012.gada. Tāpēc no likuma "Par valsts pensijām" rosināt izslēgt attiecīgo datumu, kas nosaka nosacījumu atšķirības.

Likumprojektu iesnieguši "Saskaņas" deputāti Andrejs Klementjevs, Jānis Urbanovičs, Vitālijs Orlovs, Andris Morozovs un Sergejs Potapkins.

Izmaiņu autori skaidro, ka, pensionējoties līdz 2011.gada beigām, cilvēkam aprēķināja pensiju un piešķīra piemaksu pie pensijas. Piemaksas apmēra noteikšanai ņēma vērā katru apdrošināšanas jeb darba stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gadam. Sākot no 2012.gada valsts vairs nepiešķirot piemaksas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam.

Tādējādi attiecībā uz pensionāriem, kuriem pensija piešķirta pēc 2012.gada, tiek pieļauta nevienlīdzīga attieksme, pauž opozīcijas deputāti. "Ir netaisnīgi, ka pensionāri ar salīdzinoši vienādu darba stāžu ir sadalīti divās grupās, īpaši tie, kuri pensionējas 2011.gadā, un tie, kuri to darīja 2012.gadā. Viņu darba stāži būtiski neatšķiras un šādai atšķirīgai valsts attieksmei pret šiem pensionāriem nav saprātīga pamata," uzsver "Saskaņas" pārstāvji.

Likumprojekta mērķgrupa ir kopskaitā ir 110 851 personas, no tiem - 81 885 ir vecuma pensijas saņēmēji un 28 966 ir invaliditātes pensiju saņēmēji. Iesniedzēji norāda, ka pēc izmaiņu veikšanas attiecīgajiem vecuma pensijas palielinātos vidēji par 21,7 eiro un attiecīgajiem invaliditātes pensiju saņēmējiem par 11,9 eiro.

Likumprojektā paredzēts, ka pensiju piemaksu izmaksāšanu atsāktu ar 2019.gada 1.janvāri.