Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Sorosieši kandidē gan savas, gan arī citu partiju sarakstos

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Divi desmiti Džordža Sorosa finansēto organizāciju esošie un bijušie darbinieki, kā arī stipendiju saņēmēji kandidē 13. Saeimas vēlēšanās no dažādām partijām.

Atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām pirms šīm sorosieši ir izveidojuši paši savu partiju Kustība Par. Tajā ir iestājušies arī daudzi cilvēki, kuriem ar Sorosa finansējumu vai Sorosa idejām nav nekāda sakara, tomēr partijas virzību nepārprotami nosaka labi organizētie un politiskajās intrigās pieredzējušie sorosieši. Partijas priekšsēdētājs ir Sorosa stipendiāts Daniels Pavļuts, izpilddirektore - ne tikai Latvijas, bet pat starptautisku Sorosa struktūru vadītāja Vita Anda Tērauda (no 1996. gada); valdes locekle un darba grupu vadītāja (tātad - partijas programmas izstrādātāja) ir arī starptautiski pazīstamā sorosiete Marija Golubeva, pārskata padomes priekšsēdētājs ir bijušais Sorosa fonda Latvija izpilddirektors Pēteris Viņķelis utt.

Bet arī tas vēl nav viss - Kustība Par ir izveidojusi priekšvēlēšanu apvienību ar partiju Latvijas attīstībai, tādējādi atkal «tīri tehniski» palielinot savu atbalstītāju skaitu un vēlēšanu kampaņai piesaistītos finanšu līdzekļus, kas dod cerības vēlēšanu dienā svītrojot un plusojot panākt sorosiešiem vēlamo rezultātu partijas iekšienē.

Jāatgādina, ka pirmoreiz organizētā grupā - kā Meierovica biedrības desmit kandidātu - sorosieši vēlētāju priekšā nāca 10. Saeimas vēlēšanās, tolaik vēl partiju apvienības Vienotība sastāvā. Nenoskaidrotu iemeslu dēļ Vienotības tālaika vadība piekrita, ka kandidātu sarakstā tiek iekļauta šāda atsevišķa privileģēta deputātu kandidātu grupa - gandrīz vai kā atsevišķa partija. Kā zināms, vēlāk tas Vienotībai radīja nopietnas problēmas.

Mērķis - Rīga

Šajās Saeimas vēlēšanās sorosieši koncentrējušies Rīgas vēlēšanu apgabalā, šur tur provinci ignorējot pat pilnībā. Tā no partiju apvienības Attīstībai/Par ar 3. kārtas numuru Rīgas sarakstā kandidē Vita Anda Tērauda. Viņa ilgus gadus ir bijusi Sorosa fonda Latvija direktore un Dž. Sorosa finansētās organizācijas Providus direktore, dibinātāja un pētniece. 2015. gadā viņa tika iecelta arī par Dž. Sorosa organizāciju starptautiskās asociācijas PASOS direktori. Pirms tam no 2004. līdz 2008. gadam viņa bijusi šīs ietekmīgās starptautiskās struktūras valdes priekšsēdētāja. V. A. Tēraudas biogrāfijā paskaidrots, ka PASOS ir politikas centru apvienība «atvērtai sabiedrībai». Tas esot starptautisks tīkls, kas apvieno vairāk nekā 50 politikas pētniecības centrus Eiropā, Kaukāza valstīs un Centrālāzijā.

Ar 4. kārtas numuru Rīgas sarakstā startē V. A. Tēraudas kolēģe, bijusī Providus attīstības direktore, pētniece un PASOS valdes locekle Marija Golubeva.

Ar 5. kārtas numuru kandidē Providus pētniece un PASOS eksperte Krista Baumane.

Septīto kārtas numuru Rīgas sarakstā ieņem ilggadējā Delnas bijusī vadītāja Inese Voika, bet 8. numuru - Dž. Sorosa finansēto Geju, lesbiešu, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka bijusī valdes locekle Evita Goša.

Ar 16. kārtas numuru Rīgas sarakstā startē Sorosa fonda Latvija programmu bijusī direktore Liesma Ose, bet ar 17. - bijušais Delnas direktors Kristaps Petermanis.

Latgale un Zemgale neinteresē

Partiju apvienības Vidzemes saraksta 1. numurs ir bijušais tautpartijietis, partiju Sabiedrība citai politikai un Vienotība valdes loceklis, šajās vēlēšanās - Attīstībai/Par premjera kandidāts Artis Pabriks. Viņš bijis gan Sorosa finansētā Cilvēktiesību un etnisko studiju centra darbinieks, gan arī vairākkārt saņēmis vērienīgas Sorosa stipendijas.

Vidzemes sarakstā ar 17. numuru startē Ilze Bērziņa-Ruķere, kura savulaik bijusi Dž. Sorosa Atvērtās sabiedrības institūta struktūrvienības COLPI (Constitucional and Legal Policy Institute) programmu vadītāja. No 2000. līdz 2003. gadam strādājusi Sorosa Atvērtās sabiedrības institūta Eiropas nodaļā kā konsultante policijas programmu jautājumos. No 2003. gada sākusi darbu Providus. I. Bērziņas-Ruķeres darbība Neatkarīgās uzmanību piesaistīja 2005. gada beigās pēc Sorosa paziņojuma, ka viņš maksāšot algas Gruzijas ministriem. Ārvalstu presē bija atrodama informācija, ka Dž. Soross devis naudu arī Gruzijas policistu algām. Pētot Sorosa fonda Latvija 2004. gada atskaiti, atklājās, ka Latvijas sorosiešu nauda tikusi arī Gruzijas policijai. Tolaik Neatkarīgās aptaujātie Latvijas politiķi šādu finansējumu Gruzijas amatpersonām sauca par dīvainu, kas būtu padziļinātas pētīšanas vērts.

Kurzemes vēlēšanu apgabala sarakstā ar 4. kārtas numuru startē savulaik Sorosa finansētās Eiropas kustības Latvijā bijušais prezidents Ainārs Dimants.

Zemgales un Latgales Attīstībai/Par sarakstos Neatkarīgajai neizdevās atpazīt nevienu bijušo vai esošo Sorosa struktūru darbinieku vai stipendiātu, tas tomēr neliecina, ka tādu tur tiešām nav, jo bieži vien no Sorosa saņemtais finansējums tiek slēpts.

Palikuši savās vietās

Vairāki sorosieši nav mainījuši partijas piederību un ir palikuši savā vecajā vietā - t.i., Jaunajā Vienotībā. Turklāt šai partijai ir izdevies piesaistīt arī kadrus, kuri līdz šim Saeimas vēlēšanās nav kandidējuši. Proti, Rīgas sarakstā ar 9. kārtas numuru startēs ilggadējais (2006.-2015.) Sorosa fonda Latvija valdes priekšsēdētājs, tagad Valsts izglītības satura centra direktors Guntars Catlaks.

Tāpat šīs partijas Rīgas vēlēšanu apgabalā ar 4. kārtas numuru startē Providus pētnieks Andrejs Judins (saņēmis honorārus no šīs organizācijas arī tad, kad jau bija Saeimas deputāts), ar 8. kārtas numuru - bijušais Sorosa fonda Latvija valdes loceklis Uģis Rotbergs; 10. kārtas numurs atvēlēts Sorosa stipendiātam, politologam Veiko Spolītim, bet 11. - bijušajam KNAB direktoram, Sorosa stipendiātam Aleksejam Loskutovam.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā no Jaunās Vienotības ar 3. numuru startē Sorosa stipendiāts Ainars Latkovskis, bet Zemgales vēlēšanu apgabalā ar 4. numuru - Delnas biedrs Atis Lejiņš. Kurzemes un Latgales vēlēšanu apgabalu sarastos nav manāms neviens sorosietis.

Ir vēl daži

Partijas Saskaņa Rīgas sarakstā ar 1. numuru startē pavisam īsu brīdi Sorosa fonda Latvija valdē pabijušais Vjačeslavs Dombrovskis, tagad šīs partijas premjera kandidāts, bet ar 9. numuru - Sorosa struktūru bijušai darbinieks un stipendiāts Boriss Cilēvičs.

Partijas Progresīvie rindās uz Saeimas krēslu cer bijušais Delna vadītājs Roberts Putnis (Rīgas sarakstā Nr. 2) un šīs organizācijas biedrene Inga Liepa-Meiere (Vidzemes sarakstā Nr. 1).

Publiskos avotos nav redzams, ka Gundega Rupenheite (Zemgalē Nr. 3) būtu saņēmusi Sorosa stipendijas vai strādājusi struktūrās. Tomēr viņa kā Labklājības ministrijas darbiniece bijusi vadītāja projektam, kura ietvaros tika izdota skandālu izraisījušās grāmatas Diena, kad Kārlis bija Karlīna un Diena, kad Rūta bija Rihards. Viņa arī regulāri atklāti pauž idejas, kas sakrīt ar Sorosa idejām, un tiek stādīta priekšā kā gender trainer utt.