Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Politologs: No politiķiem ir jāprasa precīzāks piedāvājums ar konkrētiem darbiem

© f64

No politiķiem ir jāprasa precīzāks piedāvājums ar konkrētiem darbiem, lai pēc vēlēšanām uz tā pamata varētu veidot valdības deklarāciju, sacīja politologs Filips Rajevskis.

Pēc viņa domām, vairākas no Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtajām partiju programmām liecina, ka politiķi nav gatavi atklāti runāt par konkrētu darbības plānu, kad nonāks varas pozīcijās. Partijām būtu jāpiedāvā plāns ar veicamo darbu uzskaitījumu, bet tā vietā redzams virspusējs pārskats par to, ka tiks risinātas problēmas, ko sabiedrība jau ir konstatējusi caur tradicionālajiem vai sociālajiem medijiem, pauž politologs.

Rajevskis atzīst, ka CVK iesniedzamā 4000 zīmju programma nav īsti tā vieta, kur var iedot kompleksu risinājumu. Tomēr partijām ir jāspēj piedāvāt arī paplašinātas programmas, kuras pēc vēlēšanām koalīcijā partneri var "sabīdīt" kopā, lai taptu valdības deklarācija. Pašlaik nav līdz galam redzams pamats šādas deklarācijas veidošanai, pauž politisko procesu vērotājs.

Viņš norāda, ka programmām ir jāspēj iezīmēt politiskā spēka ideoloģisko pozīciju, piemēram, vai tiek piedāvāta ekonomiski labēja vai kreisa politika. Tāpat būtu nepieciešams, lai politiskie spēki iezīmētu, piemēram, vai ir paredzēta nodokļu palielināšana, vai plānots paaugstināt algas, piemēram, samazinot darbinieku skaitu, un vai finansējumu attiecīgajām nozarēm plānots palielināt, samazinot skolu vai slimnīcu skaitu, vai partijai ir kāds plāns finansējuma iegūšanai.

Šādā situācijā mediju uzdevums ir partijām ar nopietnām ambīcijām prasīt sniegt plašāku izklāstu un sīkāk izstrādātu plānu vismaz pirmajam darbības gadam, akcentē politologs.

Komentējot vēlēšanām piedāvātos kandidātus, Rajevskis skaidro, ka nav mēģināts riskēt un politiskie spēki izvēlējušies "iestaigātu taku", sarakstos iekļaujot pretendentus ar skaļākiem politiskajiem uzvārdiem, kādus māksliniekus, mūziķus, televīzijas personības, aktierus un sportistus. Tāpat kā ierasts, sarakstos diezgan kupli ir pārstāvēti pašvaldību deputāti.

Kā ziņots, CVK Saeimas vēlēšanām reģistrējusi visus 16 iesniegtos partiju un partiju apvienību kandidātu sarakstus.

13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.