Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Partija "KPV LV" uz vēlēšanām piesaista vēl vienu aktieri

PĒDĒJIE BŪS PIRMIE UN PIRMIE PĒDĒJIE? Pirmdien organizācijai netipiski piezemētos toņos KPV LV līderi Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza savus sarakstus 13. Saeimas vēlēšanām. Kaut arī publiskajā telpā partijas kandidāts premjerministra amatam Aldis Gobzems nomācis Artusu Kaimiņu, pēdējais ir Rīgas saraksta līderis, bet A. Gobzems sarakstu noslēdz © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Kas jāizdara, lai pārliecinātu valsts iedzīvotājus vairoties, gandrīz dubultojot dzimstību? Aktiera Artusa Kaimiņa dibinātajai partijai KPV LV šķiet, ka tai uz šo jautājumu ir atbilde – atliek vien likvidēt koalīcijas padomi un uz pusi samazināt ministriju skaitu. Ar šādu pārliecību partija Centrālajā vēlēšanu komisijā pirmdien iesniedza savu sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām.

KPV LV uzsver, ka tās vienīgais mērķis ir panākt, lai 2050. gadā jeb pēc 32 gadiem Latvijā dzīvotu 2,5 miljoni valsts pilsoņu. Lai šo mērķi sasniegtu, organizācija apņēmusies izveidot apstākļu kopumu, kas raksturotu «prognozējamu sociālā komforta valsti».

Šo «apstākļu kopumu» KPV LV izpratnē var izveidot, ja tiek likvidēta koalīcijas padome un ministriju skaits tiek samazināts no 13 uz sešām.

Šie ir divi pirmie darbi no 13 partijas deklarētajiem, kurus paveicot valstī viss būs labi. Tiem, cita starpā, seko augstskolu apvienošana, medikamentu cenu samazināšana, kuru sola arī KPV LV konkurenti Jaunās konservatīvās partijas rindās, un izlēmīga ātro kredītu sistēmas pārkārtošana tā, lai aizņēmumu varētu iegūt tikai atbildīgi patērētāji.

Pieņemot, ka 2050. gadā Latvijā vairs nebūs nepilsoņu un būs atgriezušies visi ārvalstīs dzīvojošie pilsoņi, KPV LV darbiem jābūt tik efektīviem, lai lauztu pasaules tendenci, ka pārticīgās valstīs krīt dzimstība, un Latvijā dzimstība pieaugtu aptuveni par 15 tūkstošiem jaundzimušo gadā, sasniedzot aptuveni 35 tūkstošu atzīmi. Ņemot vērā, ka augstākā dzimstība kopš 1946. gada bija 1988. gadā, kad Latvijas teritorijā ar 2,6 miljoniem iedzīvotāju piedzima 41,2 tūkstoši mazuļu, nevar noliegt, ka KPV LV ambīcijas lauzt cilvēka dabu ir ļoti lielas.

KPV LV ambīcijas ir lielas, un organizācija apzinās, ka, lai kaut nedaudz pietuvinātu sevi iespējai paveikt kaut vienu no vēlētājam solītajiem darbiem, tai vēlēšanās vajadzētu iegūt vairākumu Saeimas deputātu mandātu.

Šo mērķi paturot prātā, partija izveidojusi vēlēšanu sarakstu, kurā, saskaņā ar A. Kaimiņa pausto, potenciāli lielāku veiksmi nesošās pozīcijas atvēlētas tiem, kas partijā aktīvi darbojušies jau no tās pirmsākumiem.

Tādēļ nav brīnums, ka lielākā vēlēšanu apgabala - Rīgas saraksta, par kuru vēlē arī ārzemēs dzīvojošie pilsoņi, galvgalī atrodas pats A. Kaimiņš. Otrajā vietā ir uzņēmēja Iveta BenhenaBēkena, bet trešajā Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits, kas partijā iestājās vien aizvadītajā nedēļā. Rīgā startēs arī mūziķis Andris Kivičs un A. Kaimiņa kolēģis, Nacionālā teātra aktieris Ivars Puga. Partijas kandidāts premjerministra amatam, advokāts Aldis Gobzems Rīgas sarakstu noslēdz, atrazdamies 38. pozīcijā.

Vidzemē pirmajā pozīcijā ir uzņēmēja Linda Liepiņa. Viņai seko Alojas novada domes deputāts Māris Možvillo un zvērināts advokāts Aldis Blumbergs. Interesanti, ka caur Vidzemi Saeimā vēlas iekļūt arī Ādažu novada deputāte Karina Sprūde, kas šajā pašvaldībā tika ievēlēta no Saskaņas saraksta.

Kurzemē KPV LV sarakstu vadīs Atis Zakatistovs, kas pašlaik ir A. Kaimiņa palīgs Saeimā, uzņēmēja Ramona Petraviča un Kuldīgas novada deputāts Ēriks Pucens.

Ķirurgs Roberts Spručs, lauksaimnieks Romualds Siliņš un uzņēmējs Ainārs Belovs vadīs partijas sarakstu Latgalē, bet Jēkabpils pilsētas deputāts Kaspars Ģirģens, Jelgavas novada deputāts Ralfs Nemiro un viņa kolēģis pašvaldībā Aivars Geidāns - Zemgalē. Kopumā KPV LV sarakstos ir deviņi tikai pērn pašvaldībās ievēlēti deputāti.

Interesanti, ka KPV LV ir «jaunākā» no līdz šim savus sarakstus iesniegušajām partijām. Vecumā no 21 līdz 40 gadiem tās sarakstā ir 61,7% jeb 71 no 115 kandidātiem.