Rinkēvičs uz Trampa un Putina samitu raugās ar zināmu piesardzību

© f64

Lai gan plānotais ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina samits, kas notiks Helsinkos nekādus pārsteigumus neradīs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) uz tā iznākumu raugās ar zināmu piesardzību.

Šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" ministrs atzina, ka ir atbalstāms dialogs ar Krieviju un tādam ir jābūt, lai gan būtiskākais ir fakts, lai minētajā samitā nebūtu nekādi pārsteigumi par definētajiem principiem, kas attiecas uz starptautiskajām attiecībām.

"Ja šajā samitā izdosies atrisināt atsevišķus sarežģītus jautājumus, tad tas būs labi, jo pirms samits tika izsludināts ASV savus sabiedrotos informēja, ko vēlas panākt šajās sarunās. Lai gan nekādi būtiski pārsteigumi nav gaidāmi, es uz šo samitu raugos ar zināmu piesardzību," atzina ministrs.

Līdzīgās domās arī bija Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka dažādos formātos dialogs ar Krieviju ir nepieciešams, jo pilnīgi izolēties no tās nevar, jo tā ir valsts, kas globālā mērogā spēlē būtisku lomu un ar to ir jārēķinās.

Jau ziņots, ka Putins un Tramps tiksies 16.jūlijā Somijas galvaspilsētā Helsinkos. Samitā tiks apspriests Krievijas un ASV attiecību pašreizējais stāvoklis un izredzes, atklāja Kremlis.

Baltā nama paziņojumā teikts, ka prezidenti arī runās par dažādiem nacionālās drošības jautājumiem.

ASV un Krievijas attiecības ievērojami pasliktinājās pēc tam, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu. Situācija neuzlaboja arī aizdomas par Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās un domstarpības par Sīrijas konfliktu.

Tramps, kopš nākšanas pie varas pagājušajā gadā, ir centies uzlabot ASV attiecības ar Krieviju.

Tramps šomēnes paziņoja, ka Krievija būtu jāuzņem atpakaļ G7 grupā, atjaunot to kā G8 grupu, no kuras Krievija tika izslēgta pēc Krimas okupācijas 2014.gadā.

Pēdējā īsā Putina un Trampa sastapšanās notika 2017.gada novembrī Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samita laikā Vjetnamā.

Tramps plāno 11.jūlijā un 12.jūlijā piedalīties NATO samitā Briselē, bet pēc tam doties uz Lielbritāniju, kur viņam 13.jūlijā paredzēta tikšanās ar karalieni Elizabeti II.

Politika

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien pirms otrā lasījuma noraidīja priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts dot iespēju vietvaru vēlēšanās balsot nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma.