Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kas liegts Zakatistovam un Tamužam, ļauts Kristovskim un Meroni

GUĻOŠAIS BIEDRS KRISTOVSKIS ar politiku nodarbojoties tikai kā ar hobiju, visus spēkus veltot «tikai biznesa vadības konsultāciju tirgus izpētes zināšanu ieguvei» © Ģirts Ozoliņš/F64

KNAB uzskata, ka politiķa-filozofa, partijas KPV LV līdzpriekšsēdētāja Ata Zakatistova sniegtās konsultācijas ir krimināls pārkāpums, taču birojs pat neesot interesējies par konsultācijām, kuras pirms pašvaldību vēlēšanām sniedzis Vienotības politiķis, Ventspils domes opozīcijas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis.

A. Zakatistovs nav vienīgais politiķiskonsultants, taču viņš šobrīd ir vienīgais zināmais, par kura konsultācijām KNAB ir izrādījis interesi. Kā zināms, KNAB pirms Jāņiem aizturēja trīs personas, tostarp Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu, uzskatot, ka A. Zakatistova sniegtās konsultācijas uzņēmējam Viesturam Tamužam ir fiktīvas un ka tādējādi V. Tamužs likumā neatļautā veidā finansējis A. Kaimiņa dibināto politisko partiju KPV LV.

Bet jau pērnā gada pavasarī pirms pašvaldību vēlēšanām presē parādījās ziņas par Vienotības biedra Ģirta Valda Kristovska sniegtajām konsultācijām šveicieša Rūdolfa Meroni kontrolētajiem Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumiem, kuros arestētas «patiesā labuma guvēja tiesības» un kuru mantu R. Meroni ir aizliegts izšķērdēt.

To, vai korupcijas apkarotāji interesējušies arī par, iespējams, nelikumīgu partiju un politiķu finansēšanu no Ventspils tranzītuzņēmumu puses, KNAB sola atbildēt šonedēļ. Savukārt pats Ģ. V. Kristovskis Neatkarīgajai noliedza, ka KNAB būtu interesējies par viņu. Ventspils domes deputāts noliedza arī to, ka ir Vienotības politiķis. Viņš esot tikai šīs partijas «guļošais biedrs». Būt par Ventspils domes deputātu viņam esot vien hobijs.

Konsultē politiķis Zakatistovs

Šā gada 5. jūnijā KNAB uzsāka kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem - A. Kaimiņa dibinātā partija KPV LV esot saņēmusi nelikumīgu finansējumu. 2016. gada pavasarī akciju sabiedrības Eco Baltia padomes priekšsēdētājs V. Tamužs esot paziņojis koncernā ietilpstošam uzņēmumam, ka vēlas nolīgt A. Zakatistovu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. Pēc V. Tamuža norādījuma, esot noslēgts līgums ar A. Zakatistovam piederošo SIA Per capita par konsultāciju sniegšanu. Līgums esot slēgts atkārtoti, pagarinot iepriekš noslēgto līgumu. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka līgumā paredzētās konsultācijas patiesībā neesot sniegtas. Ik mēnesi V. Tamuža pārstāvētais uzņēmums pārskaitījis 2000 eiro SIA Per capita. KNAB esot pierādījumi, ka minētie naudas līdzekļi tikuši izmantoti KPV LV vajadzībām, bet neesot norādīti partijas finanšu dokumentācijā.

Pats V. Tamužs KNAB versiju preses konferencē kategoriski noraidīja, norādot, ka A. Zakatistovs esot sniedzis reālas un uzņēmējdarbības nozarei atbilstošas konsultācijas par Eiropas Savienības likumdošanas jautājumiem. Nelikumīgu KPV LV finansēšanu viņš kategoriski noliedza. To pašu apgalvoja arī A. Zakatistovs, uzsverot, ka šādas konsultācijas viņš ir kompetents sniegt. Gandrīz vai neticami, bet neviens no trim aizturētajiem 36 stundu laikā neesot pat nopratināts, respektīvi, KNAB nemaz nav interesējis uzzināt, kādas tad konsultācijas A. Zakatistovs patiesībā sniedzis V. Tamužam.

Konsultē politiķis Kristovskis

Gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, pērnā gada martā Ģ. V. Kristovskis intervijā portālam TVNET paziņoja: «Man ir savs konsultāciju uzņēmums, un sadarbojos ar pieciem Latvijas un citu valstu uzņēmumiem. Esmu viena no lielākajiem Norvēģijas uzņēmumiem - Kongsberg - pārstāvis Latvijā. Drīz būs gads, kopš konsultēju arī akciju sabiedrību Ventbunkers.»

Pērn 22. maijā portāls Delfi jautāja Ģ. V. Kristovskim: «Kas jums liek domāt, ka jūs pārliecināsiet nevis pāris uzņēmumus, kuri jūs sponsorē šobrīd, bet ka jūs pārliecināsiet vairākumu ventspilnieku, kas ies vēlēt?» Ģ. V. Kristovskis cita starpā teica: «Ventspils uzņēmumi, kas ar mani sadarbojas, ir tikai daļa. Ar mani sadarbojas arī ārvalstu uzņēmumi, ar kuriem man ir sadarbības līgumi. Tā ka šī ir retorika, kura neatbilst reālai situācijai, kādā es esmu kā uzņēmējs vai kā konsultants.»

Drīz vien portāls Pietiek.com publikācijā «Kur un kā barojas par atgriešanos politikā

paziņojušais Kristovskis» atklāja, ka Ģ. V. Kristovskim 100% piederošā SIA GVK Consulting noslēgusi konsultāciju līgumu ar a/s Ventbunkers par 5000 eiro + PVN mēnesī. Tas noticis tikai trīs dienas pēc šīs firmas dibināšanas. Tika nopublicēta arī Ģ. V. Kristovska priekšvēlēšanu epasta sarakste ar R. Meroni, kur cita starpā runāts par nepieciešamību apspriest «taktiku Ventspilī». Bet pusotru mēnesi pēc firmas dibināšanas GVK Consulting izsniegusi 22 000 eiro bezprocentu kredītu Ģ. V. Kristovskim, kas ir klasiska nodokļu «optimizācijas» shēma.

GVK Consulting pērnā gada finanšu pārskats liecina, ka politiķa bizness plaukst. Salīdzinot ar 2016. gadu, uzņēmuma apgrozījums pieaudzis divas reizes - no 50 857 eiro (t.i, tikai nedaudz vairāk par Ventbunkera pielīgtajiem 5000 eiro mēnesī) 2016. gadā līdz 117 273 eiro pērn.

Nenovērtētais ģēnijs

Telefona sarunā vaicāts, vai arī viņam KNAB ir kaut ko jautājis par konsultācijām, Ģ. V. Kristovskis Neatkarīgajai atbildēja ar pretjautājumu: «Kāpēc KNAB man būtu kaut kas jājautā?»

Neatkarīgā: - Tādēļ, ka A. Zakatistovs arī sniedza konsultācijas. Viņš arī ir politiķis, un jūs arī esat politiķis.

Ģ. V. Kristovskis: - Nē, es neesmu politiķis tādā izpratnē. Nezinu, vai jūs tam sekojat līdzi. Kopš es no ārlietu ministra amata aizgāju, neesmu bijis ne Saeimā, ne valdībā. Esmu pabeidzis Londonas Ekonomikas un politisko zinātņu skolu, Ņujorkas Universitātes Leonarda Sterna Biznesa skolu, Parīzes Augstāko ekonomikas un vadības skolu, man no visām šīm pasaules desmit topa augstskolām ir biznesa vadības maģistra diplomi. Esmu arī trīs gadus strādājis Norvēģijā, esmu konsultējis četras piecas kompānijas, dažas no tām saistītas ar IT nozari. Es strādāju ārvalstu tirgos. Jūs jau pirms gada man diezgan parupjā veidā uzdevāt kaut kādus jautājumus, it kā es savā dzīvē nedrīkstētu nodarboties ar profesionālu darbību. Es neesmu piedzimis tikai politiķis. Pirmā izglītība man ir būvniecībā. Esmu strādājis kā būvinženierisprojektētājs. Otrā izglītība - esmu beidzis Aizsardzības resursu plānošanas institūtu Amerikā. Tas bija par pamatu tam, ka mēs iestājāmies NATO. Esmu juridisko zinātņu maģistrs. Pēdējos divus gadus veltu tikai biznesa vadības konsultāciju tirgus izpētes zināšanu ieguvei. Es esmu tādā vecumā, ka varu sniegt konsultācijas, kam gribu. Galvenais, lai kāds maksā.

Neatkarīgā: - Tas ir jaunums, ka neesat politiķis! Vai tas nozīmē, ka neesat nevienā partijā?

Ģ. V. Kristovskis: - Es taču drīkstu būt guļošais biedrs. Ja jums interesētu, kāpēc es biju guļošais biedrs, tad jums jāzina, ka es vienmēr cīnījos pret Solvitas Āboltiņas noziedzīgo sadarbību ar Aivaru Lembergu un partijas nogremdēšanu, cīnos pret Zaķiem un pret šitiem visiem, kas tur Solvitas komandā bija. Viņi mani visu laiku čakarēja. Tāpēc arī aizgāju projām. Neredzēju nekādu jēgu. Lai izveidotu Vienotību, es aizgāju no Eiropas Parlamenta, no stabilas mierīgas dzīves. Un tad tu iekļūsti tādās peripetijās. Ja tur (domāta Vienotība) kāds nosmako, tad sanāk, ka tu arī esi ar visu to lietu saistīts.

Nezinu, ko jūs par mani varat publicēt. Neatkarīgā - tā ir Lemberga avīze. Es pret Lembergu dikti cīnos. Es jau Augstākajā tiesā esmu pret Ventspils domi. Mani jau tas neko īpaši nepārsteidz.

Mēs ar jums runājam tik ilgi, un man ir jāpasaka, ka ar politiku es nodarbojos no pamatdarba brīvajā laikā. Pašvaldībā deputāts ar to nodarbojas no pamatdarba brīvajā laikā. Jūs zināt, kas Ventspilī notiek? Es no visurienes esmu izslēgts. Neesmu nevienā komisijā. Nekur netieku aicināts, lai gan esmu ievēlēts Ventspils domes deputāts un jūsu darba devējs Aivars Lembergs un viņa ģimenes bizness neliek man miera un par to neviens neinteresējas. Par to esmu rakstījis Valsts kontrolei, KNAB, un visi raksta atpakaļ apmēram tā, ka Ventspilī tā ir pieņemts. Pilsēta ir nozagta, un tad līdz ar to ir tā pieņemts. Nu, jā, tad okei! Vai tad man ar to jāsamierinās? Es ar to nesamierināšos! Es biju tas, kurš Ventspilī kādreiz sāka demonstrācijas rīkot un visu pārējo. Ja jums tas interesē, izlasiet manu grāmatu.

Neatkarīgā: - Tad jau jums tikai atliek Ventspilī uzvarēt vēlēšanās!

Ģ. V. Kristovskis: - Nu tāpēc jau kā hobiju es to (deputāta amatu) pieņemu. Jā!

Neatkarīgā: - Kuras partijas biedrs jūs šobrīd esat?

Ģ. V. Kristovskis: - Es jau teicu, ka esmu guļošais biedrs. Varbūt jūs arī esat kādā partijā, bet tādēļ jau es jums to nepārmetu. Es esmu vienkāršs ierindas biedrs Vienotībā. Neesmu izstājies.

Neatkarīgā: - Jūs esat Vienotībā vai Jaunajā Vienotībā?

Ģ. V. Kristovskis: - Es arī to nezinu tāpēc, ka man neviens neko nav prasījis. Kopš 2012. gada neesmu piedalījies nevienā Vienotības pasākumā.

Neatkarīgā: - Partijai maksājat biedru naudu vai ziedojumus?

Ģ. V. Kristovskis: - Es neziedoju. Teiksim tā - es esmu tik daudz ziedojis tai partijai, sākot no savas politiskās karjeras. Kad tika veidota Vienotība un Pilsoniskā savienība, tajā laikā esmu tik daudz ziedojis, ka varētu trīs dzīves nodzīvot, un to nevar naudā izvērtēt. Neesmu ziedojis kopš tiem laikiem, kad aktīvi darbojos tur, ko sauc par politiku. Tas, ka esmu Ventspilī domes deputāts, tas ir tikai hobija līmenī.

Neatkarīgā: - Mums jautājumi jums radās arī tādēļ, ka pats publiski izteicāties par pazīšanos ar Rūdolfu Meroni.

Ģ. V. Kristovskis: - Rūdolfu Meroni es pazīstu tādēļ, ka biznesa dēļ vispār ar viņu iepazinos, dēļ Ventspils ostā esošajiem uzņēmumiem. Tāpēc es nonācu ar viņu kontaktā - tāpēc, ka uzņēmumiem vajag attīstīties, vajag naudu. Ar viņu vajadzēja iepazīties, jo savā laikā es meklēju investīcijas Ventspils uzņēmumiem. Kā nerunāsi. Jārunā ar uzņēmumiem, kuri ir Ventspilī uz vietas; kuriem ir kaut kāda nauda, teiksim tā. Cilvēki nonāk kontaktā, par šo un to runā, un ar laiku rodas kādi kopēji projekti.

Neatkarīgā: - Vai jums izdevās noskaidrot, kurš nozaga jūsu saraksti ar Meroni?

Ģ. V. Kristovskis: - Man šķiet, ka Meroni savā dzīvē esmu trīs vai četras reizes saticis un vienu vai divas reizes esmu sūtījis to epastu, tad, kad to naudu toreiz meklēju. Tas nav no mana datora nozagts. Tas ir, es nezinu, no kurienes. Man nav laika un resursu skaidrot, kas noticis Šveicē, ja esmu kādam aizsūtījis epastu situācijā, kad meklēju kontaktus vai finansējumu biznesa projektiem, nevis politikai, bet biznesam - konkrēto projektu attīstībai.

Neatkarīgā: - Spriežot pēc sarakstes valodas, jums ar Meroni bijušas sirsnīgas un tuvas attiecības?

Ģ. V. Kristovskis: - Jā, bet vai jums par biznesu vispār ir kaut kāds priekšstats? Es, piemēram, šodien visu dienu atrados biznesa konferencē. Kas tur tika runāts - personīgie kontakti. Tie ir ārkārtīgi svarīgi Amerikā, Singapūrā, Taivānā, Dienvidkorejā un tamlīdzīgi. Nepieciešami face to face kontakti. Ir tā sauktā korporatīvā biznesa kultūra. Nevar taču tā rakstīt: ej, tu tur, man ar tevi baigās štelles. Protams, ka uzņēmējiem jāraksta pieklājīgas vēstules. Es sevi uzskatu par pieklājīgu cilvēku. Ja manas zināšanas, mana pieredze, izpratne par valdību un biznesu, par drošību informāciju tehnoloģiju jomā, par manu profesionālo varēšanu veikt tirgus izpētes kompāniju novērtēšanu, nodrošināt biznesa stratēģisko virzienu attīstību, manu kontaktu izmantošana man nāk par labu, kāpēc lai es to nelietotu?

Pēc šīs sarunas Ģ. V. Kristovskis atsūtīja izvērstas atbildes uz Neatkarīgās jautājumiem arī rakstiski, ko, saglabājot autora pareizrakstību, publicējam šeit:

Ģirta Valda Kristovska atbildes uz „Neatkarīgās” jautājumiem

Labdien! Riruma kungs, kā pēc mūsu telefona sarunas solīju, esmu iepazinies ar jūsu jautājumiem un sniegšu atbildi. Pirmais, kas izlasot jautājumus krīt acīs, ir jūsu agresīvais jautājumu uzdošanas stils un gluži vai apsūdzība par to, ka es nodarbojos ar to, kas jums nepatīk, tas ir, ka spēju sniegt biznesa konsultācijas. Taču lai cik aizskaroši ir jūsu jautājumi, es jums atbildēšu, jo esmu to solījis izdarīt.

Tātad atbildes uz jūsu jautājumiem.

Jūs būdams politiķis esat publiski teicis, ka Jums ir savs konsultāciju uzņēmums (visticamāk domāts GVK Consultings SIA) un Jūs sniedzat biznesa konsultācijas.

Atbilde. Profesionāls un atalgots politiķis esmu bijis līdz 2011. gada rudenim. Pēc ārlietu ministra amata noslēguma 2011. gada rudenī, līdz 2017. gada vasarai neesmu bijis saistīts ar politiku, neesmu saņēmis nekādu atalgojumu. Kopš 2017. gada jūlija pildu Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāta pienākumus no pamatdarba brīvajā laikā. Iespējams, ka kopš 2017. gada vasaras varat man piedēvēt štampu - politiķis, taču pašvaldības opozīcijas deputāta darbs nav algots maizes darbs. Tāpēc šo nodarbošanos es varu vērtēt tikai kā hobiju. Mēneša kompensācija ir aptuveni 250.00 EUR apjomā. Piekritīsist, ka ar to nav iespējams iztikt, ka šāda deputāta amata ieņēmējam, jeb politiķim, kā jūs sakāt, ģimenes uzturēšanai ir nepieciešams pamatdarbs. Tas bija nepieciešams laikā no 2011. gada rudens līdz 2017. gada jūlijam, kad vispār nepiedalījos politikā pat pašvaldības līmenī. Piekritīsiet, ka man bija šajā laikā jāstrādā, jāuztur ģimene. Es to esmu spējis izdarīt, nesēžot nekādās valsts uzņēmumu padomēs, kur ne reizi savā dzīvē neesmu bijis. Es šajā laikā strādāju vairāku industriju, vairāku uzņēmumu vadībā, kā Latvijā, tā arī citās valstīs. Paralēli divus gadus es mācījos London School of economics, Ņujorkas Universitātes Sterna biznesa skolā un Parīzes augstākajā Ekonomikas skolā, kur 2014. gadā aizstāvēju biznesa vadības maģistra darbu un ieguvu visu trīs minēto pasaules top 10 biznesa skolu Global Executive Master of Bizness Administration grādu, (biznesa vadības maģistrs). Domāju, ka tas, ka piekrītot piedalīties Ventspils pilsētas domes pašvalldības vēlēšanās, manas zināšanas un diplomi nebūtu jānoniecina. Un tomēr, nezina, kādi ir jūsu nodomi, tāpēc atgādinu, ka esmu arī būvinženieris, juridisko zinātņu maģistrs, beidzis Naval Postgraduate School Defence Resource Management Institute (ASV, Monterey), ka esmu bijis 2 gadus NATO individuālais pētnieks, esmu vairāku Latvijas likumu autors, Zemessardzes izveidotājs un Latvijas iestašanās procesa NATO attīstības pasākumu reālais vadītājs piecu ar pusi gadu garumā, Esmu bijis Eiropasparlamenta Drošības un aizsardzības iekšlietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks, vairāku EP projektu un darba grupu vadītājs. Īpaši vēlos uzsvērt, ka Eiropas parlamentā 5 gadus darbojos EP Starptautiskās tirdzniecības komisijā un Attīstības komisijā. Īpaši vēlos pieminēt, ka biju Latvijas vēsturē pirmās Satveresmes tiesas ierosinātājs par Valdības pārkāpumiem atjaunojamo energo resursu subsidēšanas jomā deviņdesmito gadu otrajā pusē un pierādīju Valdības pārkāpumus, ko apstiprināja ar Satversmes tiesas lēmumu. Iepriekš minētais ir tikai daļa, kas raksturo manu veikumu un gūto pieredzi, kuru ne tikai varu, bet kuru vajag nodot citiem un lietot, joīpāši šādā talanta un pieredzes ierobežotā valstī kā Latvija. , Ņemot vērā iepriekš minēto, uzdrošinos apgalvot, ka esmu spējīgs saredzēt attīstības risinājumus, konkurences problemātiku ne vienā vien industrijā, tirgū vai tautsaimniecības nozarē Latvijā un plašāk pasaulē. Pat ja tas jūs nepārliecina, uzdrošinos vēlreiz apliecināt, ka mans pamatdarbs pašreiz tiešām ir biznesa, drošības un aizsardzības, valsts pārvaldes, tajā skaitā arī politikas un jebkuras citas dzīves konsultācijas, kuras dažāda rakstura uzņēmumiem, organizācijām, speciālistiem Latvijā un ārvalstīs ir nepieciešamas, jo visas šī jomas tieši vai netieši saskaras un ietekmē biznesa vidi un tajā pieņemtos lēmumus. Tad nu lūk, tā ir vide, kur noder, kur ir nepieciešama mana pieredze, manas zināšanas, mans stratēģiskais redzējums, manas spējas, ko veido mana attieksme pret darbu, mani panākumi, kuru pamatā ir mana darba rezultāti, attieksme pret pienākumiem dažādās dzīves un profesionālās darbības jomās, mana izglītība un mans talants. To novērtē citu valstu uzņēmumi, kuros esmu strādājis, vai kuru pārstāvis tādu vai citu laika periodu esmu bijis pēdējo 5-6 gadu laikā. Protams, ka visu iepriekš minēto, visu ko esmu sasniedzis var mērķtiecīgi noniecināt un publiski apšaubīt, pat izsmiet, kā to jau esat darījis iepriekš, var vilkt paraleles ar kādiem cilvēkiem, kuru darbība neapmierina jūs. Un tomēr tad tā vairs nav mana problēma, bet gan apšaubāmo prātojumu izplatītāju godprāta, morāles un ētikas rādītājs.

Kādās jomās un par ko Jūs konsultējat?

Atbilde. Esmu atbildējis iepriekšējā jautājuma kopējā aprakstā. Mana izglītība un pieredze ļauj sniegt padomus uzņēmumu konkurētspējas attīstībā, veikt dažādu industriju un tirgu izpēti, konkurentu novērtējumus, tirgus iekarošanas un produktu attīstības strateģiju izstrādi, valstu normatīvās bāzes izpēti dažādu uzņēmumu un industriju vajadzībai, ļauj lietot manus kontaktus, kas izveidojušies profesionālās dzīves laikā.

Kuriem uzņēmumiem Jūs sniedzat konsultācijas?

Atbilde. Uzņēmumi, kuriem sniedzu konsultācijas mainās atkarībā no darba specifikas, no izvirzitā mērķa, no laika, kas nepieciešams uzņēmumu administrācijai vai īpašniekiem. Visvairāk esmu saistīts ar IT un aizsardzības tehnoloģiju uzņēmumiem, veicu izpēti par procesiem tranzīta un enerģētikas jomā kā vietējā, tā reģionālajos tirgos.

Vai saistībā ar konsultāciju sniegšanu KNAB Jūs ir iztaujājis?

Atbilde. Neredzu iemesla. Kā jau minēju, mans uzņēmums sniedz pakalpojumus, kā daudzi citi līdzīga profila uzņēmumi. Tas ir viens no uzņēmumdarbības veidiem.

Vai atbilst patiesībai Ilmāra Poikāna izteikumi, ka sniedzat konsultācijas Rudolfam Meroni un viņa pārvaldītājiem uzņēmumiem?

Atbilde. Nezinu, ko ir teicis Ilmārs Poikāns, un nevaru iedomāties, kas viņš ir par manas darbības un kompeetences pārzinātāju, tomēr ja prasāt man, tad varu teikt, ka esmu sniedzis konsultācijas un veicis analīzi par dažādiem jautājumiem, kurus par tirgu un industriju attīstības tendencēm, par biznesa attīstības, par klientu piesaistīšanas iespējām, man lūdz ne tikai Meroni pārvaldītās grupas uzņēmumi, bet arī citi Ventspilī, Latvijā un citās valstīs izvietotie uzņēmumi.

Vai VID ir pārbaudījis GVK Consulting Jums izsniegtā aizņēmuma atbilstību normatīvajiem aktiem?

Atbilde. GVK Consulting grāmatvedību, kā ārpaklopjumu nodrošina sertificēts grāmatvedības uzņēmums un tas sagatavo finanšu pārskatus saskaņā ar LR gada pārskatu un konsolidēto gada pārskata likumu. Līdz šim VID nav bijis neviena aizrādījuma par to, ka GVK Consulting veiktu kādas apšaubāmas darbības ar uzņēmuma rīcībā esošajiem līdzekļiem. Tas pats attiecas uz jūsu uzskatu, ka man izsniegtais aizdevums ir nelikumīgs. Ir grūti iedomāties, kāpēc jums radies šāds priekšstats. Par šo aizņēmumu jūs varējāt uzzināt tikai no GVK Consulting publiskā pārskata. Nesaprotami, ka tāpēc jums ir tiesības prezumēt, ka aizdevums neatbilsts normatīvajiem aktiem, ko jau iepriek;s publiski esat nepamatoti apgalvojis un publiski cēlis man neslavu. Tomēr pt tad vēlreiz jums paskaidroju, ka es kā aizņēmējs savas saistības pret uzņēmumu esmu izpildījis pilnībā un nomaksājis visas nepieciešamās nodevas un maksājumus, kurus man uzliek likums atbilstoši grāmatvedības uzņēmuma sagatavotajiem aprēķiniem un makssājumu rīkojumiem.

Kurā partijā Jūs šobrīd esat: - Vienotībā, Jaunajā Vienotībā vai kādā citā?

Atbilde. Esmu Vienotības ierindas biedrs. Kopš 2011. gada rudens aktīvu darbību šajā partijā neveicu, jo nepiekritu tai partijas politikai, kuru veidoja Solvita Āboltiņa un viņas tā laika domu biedri - Dzintars Zaķis un Edgars Jaunups. Diemžēl arī Ilze Viņķele, Artis Pabriks par maniem domu biedriem nekļuva vai arī otrādi. Jau toreiz es publiski izteicos, ka ar šādu vadību un tās realizēto politiku Vienotība, līdzīgi kā iepriekš Jaunais Laiks zaudēs savu ietekmi, kuru Vienotība ieguva mana Vienotības pirmā vadītāja darbības laikā, kad kopā ar V.Dombrovski kā premjerministru bija jāpaveic tie tautsaimniecības glābšanas smagie pasākumi, kurus piespieda veikt globālā ekonomiskā krīze. Rezultātā partijas aktīvā darbībā kopš 2011. gada neesmu piedalījies.

Kādas ir biznesa konsultantu-politiķu priekšrocības salīdzinot ar parastajiem biznesa konsultantiem?

Atbilde. Saprotu jūsu ņirdzīgo ironiju jautājumā. Diemžēl tai nav ne mazākā pamata. Taču atbildēšu izsmeļoši, lai iespējams arī jūs saprastu, kā ir iekārtota pasaule gadu simtiem un tūkstošiem. Visa pamatā ir zināšanas un pieredze. Vēlreiz, kā jau atbilžu sākumā minēju, manu biznesa konsultāciju pamats pirmkārt ir mana dzīves profesionālā pieredze, speciālā un plašā izglītība, mans talants un spējas, arī darba rezultāti un reputācija. Tomēr nevar noliegt, ka konsultācijas papildina un bagātina divās desmit gadēs, kad biju atbildīgos valsts pārvaldes, tajā skaitā politiskos amatos gūtā plašā un nenovērtējamā Latvijas valsts un Eiropas līmeņa pārvaldes, administratīvā pieredze, kas sniedz plašu kopainu par dažadiem procesiem, kas ietekmē ne tikai sabiedrisko dzīvi, valsts pārvaldi, bet arī biznesa vidi, uzņēmumu darbību, rada ne tikai iespējas, bet arī šķēršļus un to attīstības iespējas. Atgādināšu, ka ir tāda zināšanu joma, kuru sauc par politekonomiju, kurai ir daudz apakšjomu. Ja kādam, mani šī mana pieredze un izpratne par politekonomiju ir noderīga, ja es redzu, ka varu ar to pelnīt iztiku pēc aiziešanas no aktīvās politikas, tad es to daru un darīšu, līdzīgi kā to dara ne viens vien bijušais politiķis Latvijā un demokrātiskajā pasaulē. Un visbeidzot, vēlreiz uzsveru, ka Ventspils pilsētas domes deputāta darbs nav pamatnodarbošanās, tas ir tikai hobijs. Saprotiet to pareizi, nevis atsaucoties uz Ilmāru Poikānu vai viņa šauro izpratni par procesiem sabiedrības dzīvē. Tātad, ja es ārpus darba brīvajā laikā piedalos politiskajā procesā, tad tas ir tikai apsveicami, un nav nosodāma mana biznesa konsultāciju nodarbe. Vēl jo mazāk ir iemesls to nosodīt tāpēc, ka Ventspils pilsētas domē vairāk kā trīsdesmit gadus, kopš okupācijas, kopš komunistu laikiem varu sagrābušajam politiskajam spēkam mana kompetence un profesionālā pieredze rada sāpīgas problēmas, jo varu traucēt pilsētu vadīt kā personīgu uzņēmumu, personīgu īpašumu. Saprotu, ka šādam politiskam spēkam nepatīk, ka spēju pamatoti un argumentēti aizrādīt uz tiesikuma un demokrātijas izkropļojumiem un pārkāpumiem, kas šajā pilsētā ir saskatāmi ik uz soļa. Ja jūsu laikrakstu tas interesētu, tad mēs varētu par šo tēmu daudz ko izrunāt.