Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Krievijas "melnajā sarakstā" iekļauts Rasnačs, Abu Meri, Kaimiņš, Dombrava un citi

© TASS/Scanpix

Krievijas Ārlietu ministrijas Latvijai iesniegtajā "melnajā sarakstā" ir iekļauti vairāki Saeimas deputāti, kā arī sabiedriski politiskie aktīvisti, liecina šo cilvēku ieraksti sociālajos tīklos.

Par iekļūšanu "Melnajā sarakstā" sociālajā tīklā paziņojis tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), uzsverot, ka iekļūšana šajā sarakstā "apliecina to, ka mūsu tieslietu politika ir vērsta pareizā virzienā". Rasnačs izteicās, ka viņam tas ir liels pagodinājums. "Ar Krieviju mani nekas nesaista, kamēr tur valda represīvi totalitārā režīma vara," skaidroja ministrs.

"Melnajā sarakstā" iekļauts arī partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri. Viņš sociālajā tīklā "Twitter" norādīja, ka atbalsta Saeimas lēmumu noteikt sankcijas Magņitska lietā iesaistītajiem. "Tā ir ideja, par ko stingri iestājos es un #JaunāVienotība. Magņitska likuma pieņemšana bija tiesiskas valsts goda lieta!" pauda Abu Meri.

"Vienotības" frakcijas deputāts Andrejs Judins sociālajā tīklā "Twitter" norādīja, ka "melnajā sarakstā" iekļauts jau kārtējo reizi. Judins norādīja, ka viņam ir dalītas emocijas par šo notikumu: "no vienas puses - gandarījums par novērtējumu, no otras - rūgtums un bažas par režīmu kaimiņvalstī, kas tiesiskuma un demokrātijas stiprināšanu Latvijā uzskata par savu nacionālo apdraudējumu".

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) sociālajā tīklā "instagram" ievietoja bildi ar uzrakstu ""Persona Non-Grata", kuras aprakstā norādījis, ka no "vakardienas esmu oficiāli iekļauts Krievijas Federācijas melnajā sarakstā". Kaimiņš norādīja, ka viņa ieskatā šis ir politisks lēmums.

Arī Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) publiski paziņojis, ka savas politiskās darbības dēļ viņš ir iekļauts Krievijas "Melnajā sarakstā".

Publicists Pauls Raudseps par savu iekļaušanu melnajā sarakstā paziņoja sociālajā tīklā "Twitter", kurā norādīja, ka tikko ir uzzinājis par savu iekļaušanu šajā sarakstā.

Sarakstā ir iekļauti arī Saeimas deputāti Ojārs Ēriks Kalniņš (V), Inese Lībiņa-Egnere (V), kā arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš, noskaidroja aģentūra LETA.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, "melnajā sarakstā" ir mazāk nekā 30 personas, kas nozīmē, ka ne visi deputāti, kuri nobalsojuši par sankciju noteikšanu Magņitska lietā, tikuši iekļauti minētajā sarakstā. Piemēram, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA pavēstīja, ka pašlaik nav saņēmis informāciju, ka būtu iekļauts šādā sarakstā.

Jau vēstīts, ka Krievijas Ārlietu ministrija vakar iesniegusi Latvijas vēstniecībai Maskavā Latvijas pilsoņu sarakstu, kuriem noteikts iebraukšanas liegums Krievijā par sankciju atbalstīšanu advokāta Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses daļā.

Sarakstā iekļautās personas ĀM par iebraukšanas liegumu informēs personīgi, līdz ar to minēto personu sarakstu nepubliskos, skaidroja ĀM.

Šāda saraksta iesniegšana ir Krievijas Ārlietu ministrijas reakcija uz šī gada 8.februārī Saeimas pieņemto lēmumu "Par aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām".

Pieņemot lēmumu, Saeima norādīja, ka Krievijas varas iestādes nav veikušas rūpīgu, neatkarīgu un objektīvu izmeklēšanu par advokāta Sergeja Magņitska aizturēšanas, spīdzināšanas un nāves apstākļiem.

ĀM skaidroja, ka ministrija nav pārsteigta par šāda saraksta iesniegšanu un uzskata, ka šāds solis nav vērsts uz divpusējo attiecību uzlabošanu.

Jau vēstīts, ka Krievija 6.jūnijā noteica iebraukšanas liegumu arī virknei Igaunijas pilsoņu.

Kā ziņots, Saeima 8.februārī nolēma izteikt aicinājumu valdībai noteikt sankcijas advokāta Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām.

Par šo lēmumu balsoja 60 deputāti no partijām "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienība, kā arī partijas "Saskaņa" parlamentārietis Boriss Cilevičs un vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Pret balsoja septiņi "Saskaņas" deputāti, savukārt atturējās trīs deputāti - divi no "Saskaņas" un parlamentārietis Valdis Kalnozols (ZZS). Sēdei bija reģistrējušies, bet balsojumā nepiedalījās 11 deputāti - no "Saskaņas", kā arī pie frakcijām nepiederošā Inguna Sudraba (NSL), Silvija Šimfa un Romans Miloslavskis.