Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Meroni nežēlastībā krīt arī politiķe Antāne

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pirms nedēļas no prezidentes amata biedrībā Baltijas Asociācija – transports un loģistika (BATL) atbrīvota Inga Antāne, kura savā politiskajā karjerā pārstāvējusi vairākas partijas.

Ņemot vērā to, ka BATL biedri, kuri varēja izlemt I. Antānes likteni, ir tikai tie Ventspils ostā strādājošie uzņēmumi, kurus pilnībā kontrolē Ģenerālprokuratūras uzticamības persona Šveices advokāts Rudolfs Meroni, var izdarīt ticamu pieņēmumu, ka I. Antāne ir kritusi R. Meroni nežēlastībā.

Antānes vietā BATL biedri iecēluši Alīni Rugini, kura ir R. Meroni kontrolētās akciju sabiedrības Ventspils tirdzniecības osta Administratīvi tiesiskā departamenta vadītāja, kā arī I. Antānes nesen izveidotās un vadītās partijas Laiks pārmaiņām valdes locekle.

Jāatgādina, ka pirms diviem gadiem līdzīgā veidā R. Meroni nežēlastībā pēkšņi krita daudzu Ventspils uzņēmumu menedžeri Eva un Edgars Ciniņi, kuri pirms tam acīm redzami bija R. Meroni uzticamības personas. Viņi visai strauji (temps bija atkarīgs tikai no formāli juridiskiem apstākļiem - cik ātri var sasaukt ackionāru pilnsapulces, reģistrēt izmaiņas Uzņēmumu reģistrā u.tml.) tika izmesti no visiem R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem un sabiedriskajām organizācijām (Ventbunkers, Ventspils tirdzniecības osta, Kālija parks, Latvijas Avīzes izdevējs Latvijas mediji, BATL u.d.c).

Savukārt pēc tam Ciniņu vietā ienesīgajos amatos Ventspils lielo uzņēmumu padomēs tika iecelta tieši Latvijas politiskajās aprindās zināmā I. Antāne, gan arī šajā aprindās pilnīgi nezināmā, jaunā un simpātiskā Ukrainas pilsone Lidija Hitričenko (Khytrychenko Lidiia), par kuras profesionālajām kompetencēm publiskos avotos nekāda informācija nav atrodama. Kā jau rakstīts, R. Meroni ir kādas īpašas jūtas tieši pret ukrainietēm, jo viņa bijusī sieva un bērnu māte arī ir šīs tautas meita - Ļubova Meroni.

Antānes vietā BATL biedri iecēluši Alīni Rugini, kura ir R. Meroni kontrolētās akciju sabiedrības Ventspils tirdzniecības osta Administratīvi tiesiskā departamenta vadītāja, kā arī I. Antānes nesen izveidotās un vadītās partijas Laiks pārmaiņām valdes locekle.

Tāpat kā I. Antānei, arī A. Ruginei šī nav pirmā partija. Piemēram, internetā atrodams Sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa 2010. gada 19. oktobra valdes sēdes protokols. Tajā fiksēts, ka A. Rugine tiek izslēgta no Saskaņas par to, ka «SDP Saskaņa biedre Alīna Rugine priekšvēlēšanu periodā apkaunoja SDP Saskaņa biedrus un partiju». Protokolu parakstījuši Jānis Urbanovičs, Sergejs Dolgopolovs u.c. partijas vadītāji.

2009. gadā A. Rugine no Saskaņas saraksta ar 5. numuru startēja Ventspils pašvaldības vēlēšanās.

Savukārt I. Antānes politiskā karjera ir plašāk zināma - Zatlera Reformu partijas valdes locekle, šīs partijas premjera amata kandidāta Edmunda Sprūdža (viņš gan kļuva tikai par vides un reģionālās attīstības ministru) biroja vadītāja, partijas Rīgas mēra amata kandidāte, partijas pārstāve Rīgas brīvostas valdē.

Pagājušās pašvaldību vēlēšanās Ventspilī I. Antāne startēja no triju partiju apvienības (Nacionālā apvienība, Vienotība, Latvijas Reģionu apvienība) saraksta ar augsto 2. numuru, bet Ventspils vēlētāji viņu atmeta uz 4. vietu, līdz ar to viņa Ventspils domē neiekļuva.

Tad viņa negaidīti nodibināja savu partiju Laiks pārmaiņām, par kuru tiek baumots, ka tā ir R. Meroni kontrolēto uzņēmumu darbinieku partija. Šīs partijas lielākais sponsors oficiāli bijusi pati I. Antāne. Proti, partija ziedojumos kopumā saņēmusi 16 350 eiro, no kuriem 6350 eiro saziedojusi pati I. Antāne. Bez viņas partijai ziedojuši arī Jānis Antāns (3000 eiro) un Mudīte Antāne (3000 eiro). No VID publiskās datubāzes nav iespējams izsecināt, vai abi pieminētie ir vai nav I. Antānes vīra Maira Antāna radinieki. Vēl partijai ziedojuši Nansija Boitmane (1000 eiro) un Renārs Rutkis (3000 eiro). Zīmīgi, ka I. Antāne krietni mazākas summas ziedojusi savai pirmajai politiskās izaugsmes partijai - Zaltlera Reformu partijai (dažādos laika posmos 40 eiro, 10 eiro, 7 eiro un 7,87 eiro.)

Nebūs brīnums, ja A. Rugine pārskatāmā nākotnē pārņems I. Antānes vietu (t.i., partijas priekšsēdētājas un lielākās ziedotājas) arī partijā Laiks pārmaiņām.

Pateicoties ievērojamiem reklāmas līdzekļiem, pērn BATL un tās nu jau bijušajai vadītājai izdevās gūt vērā ņemamu publicitāti, piemēram, apkarojot dažādus Latvijas dzelzceļa projektus. Šogad publicitāte ir būtiski apsīkusi. Atbilstīgi Firmas.lv datiem, BATL pērn ir tērējusi 401 791 eiro, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2016. gadā (223 720 eiro).