Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Rīga politikā gūst vēl lielāku ietekmi

© Rūta Kalmuka/F64

Rīga jau tā koncentrējusi sevī praktiski visas nozīmīgākās norises valstī, un jaunākā Centrālās vēlēšanu komisijas sniegtā informācija liecina, ka tai pieaugusi jau tā lielā nozīme politikā – 13. Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlēs 35 no 100 Saeimas deputātiem.

Pirms četriem gadiem Rīgas vēlēšanu apgabalā tika ievēlēti 32 deputāti. Vidzemes vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaits sarucis. Iepriekšējās vēlēšanās vidzemniekiem tika uzticēta 26 deputātu ievēlēšana, šoruden tie ievēlēs 25.

Atlikušajos trīs vēlēšanu apgabalos - Zemgalē, Kurzemē un Latgalē - ievēlamo deputātu skaits sarucis vai palicis nemainīgs.

Zemgales vēlēšanu apgabalā joprojām ievēlēs 14 deputātus, bet Latgalē iepriekšējo 15 deputātu vietā - 14. Arī Kurzemē deputātu skaits sarucis par vienu. Tur ievēlēs 12 deputātus.

Saskaņā ar likumu Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali - Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. Atbilstoši likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā. Vēlētāji ārvalstīs pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtās informācijas, šā gada 5. jūnijā valstī bija reģistrēts 1 548 100 balsstiesīgu pilsoņu. No tiem Rīgas vēlēšanu apgabalā reģistrēti 545 452 vēlētāji, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 392 374, Latgales vēlēšanu apgabalā - 209 110, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 213 716, Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 187 448 vēlētāji.

12. Saeimas vēlēšanās piedalījās 13 politiskās partijas, no kurām, vēlēšanās piedaloties 58,85% balsstiesīgo iedzīvotāju, Saeimā tika ievēlētas sešas. Rīgā visvairāk mandātu ieguva opozīcijā strādājošā Saskaņa. Rīdzinieki no 32 mandātiem 12 uzticēja šai partijai, ar kuru pašlaik neviens nav gatavs veidot jauno koalīciju. Otra veiksmīgākā ar septiņiem mandātiem bija Vienotība, taču tās izredzes šajā vēlēšanu apgabalā šoruden ietekmēšot jaundibinātās partijas un to apvienības - Jaunā konservatīvā partija un Attīstībai/PAR, kuru pērn dibināja uz neilgu laiku no Vienotības atšķēlušies deputāti.