Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Putins G7 samitā: Ir pienācis laiks atkal sadarboties

© AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien noraidīja G7 valstu pārmetumus kā "radošas pļāpas" un sacīja, ka ir pienācis laiks atkal sadarboties.

Es uzskatu, ka ir pienācis laiks izbeigt šīs radošās pļāpas un pāriet pie konkrētiem jautājumiem, kas ir saistīti ar reālu sadarbību.

"Es uzskatu, ka ir pienācis laiks izbeigt šīs radošās pļāpas un pāriet pie konkrētiem jautājumiem, kas ir saistīti ar reālu sadarbību," lūgts izteikties par G7 samita paziņojumu, kurā pausts nopēlums Krievijai, žurnālistiem sacīja Putins.

Viņš norādīja, ka G7 valstis kārtējo reizi nav spējušas sniegt pierādījumus, ka Krievija būtu vainojama Lielbritānijā 4.martā notikušajā uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai ar nervus paralizējošu vielu.

G7 samita paziņojumā Krievija tika aicināta pārtraukt centienus graut demokrātiju. G7 valstu līderi arī atbalstīja Lielbritānijas viedokli, ka Maskava ir vainojama uzbrukumā Skripaļiem.

"Mēs mudinām Krieviju izbeigt destabilizējošo uzvedību, demokrātisko sistēmu graušanu un Sīrijas režīma atbalstīšanu," teikts samita noslēguma paziņojumā.

"Mēs nosodām Solsberi, Apvienotajā Karalistē, notikušo uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu. Mēs esam vienisprātis ar Apvienotās Karalistes viedokli un piekrītam, ka par šo uzbrukumu, ļoti iespējams, ir vainojama Krievijas Federācija un ka nav ticam alternatīva izskaidrojuma," teikts paziņojumā.

Paziņojumā nekas nav minēts par to, ka Krievija varētu tikt uzņemta atpakaļ šajā valstu grupā, no kuras tā Krimas aneksijas dēļ tika izslēgta 2014.gadā, neraugoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa pausto, ka industriāli attīstīto valstu grupa tikai iegūtu, ja tā savās rindās uzņemtu atpakaļ Krieviju.