Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Spriedīs, vai nepieciešams pārdēvēt Drošības policiju

© F64 Photo Agency

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien vērtēs likuma grozījumu priekšlikumu, kas paredz Drošības policiju (DP) pārdēvēt par Nacionālās drošības dienestu.

Attiecīgo ierosinājumu grozījumiem Valsts drošības iestāžu likumā, kurus šodien komisija skatīs otrajā lasījumā, iesniegusi Iekšlietu ministrija (IeM).

DP ir viena no trim valsts drošības iestādēm (VDI), kuras kompetencē ietilpst pretizlūkošana, valsts konstitucionālās iekārtas aizsardzība, ekonomiskās drošības nodrošināšana, valsts noslēpuma aizsardzība, pretterorisms

DP ir izvērtējusi Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas sēdē izteikto deputātu priekšlikumu un norāda, ka dienesta attīstības un darbības sekmēšanai ir nepieciešams veikt nosaukuma maiņu - uz Nacionālās drošības dienests. Šāds nosaukums izvēlēts, pamatojoties uz Latvijā spēkā esošo tiesisko bāzi un DP vietu līdzšinējā nacionālās drošības sistēmā.

DP ir viena no trim valsts drošības iestādēm (VDI), kuras kompetencē ietilpst pretizlūkošana, valsts konstitucionālās iekārtas aizsardzība, ekonomiskās drošības nodrošināšana, valsts noslēpuma aizsardzība, pretterorisms, valsts augstāko amatpersonu aizsardzība, kā arī pirmstiesas izmeklēšana.

DP tādējādi īsteno preventīvus pasākumus valsts iekšējās drošības nodrošināšanā un apdraudējumu novēršanā. Ņemot vērā to, ka šajā jomā izdarītiem noziegumiem varētu būt neatgriezeniskas sekas, DP uzdevumi ir saistīti ar risku novēršanu un apdraudējuma neitralizēšanu. Izmeklēšanas kompetence DP ir noteikta ļoti šaurā jautājumu lokā, proti, tie ir noziedzīgie nodarījumi, kas izdarīti valsts drošības jomā un aizskar valsts un sabiedrības intereses.

Ieplānotās izmaiņas VDI dienesta tiesiskajā regulējumā paredz arī atteikšanos no speciālajām dienesta pakāpēm, kā arī pilnīgu iziešanu no likuma "Par policiju" tiesiskā regulējuma, saglabājot vien atsevišķas, ar izmeklēšanu un preventīvo darbu saistītas tiesības, kuras turpmāk tiks regulētas VDI likumā.

Līdz ar to ir pamatojama arī nepieciešamība mainīt DP nosaukumu uz tādu, kas atbilstu lielākai daļai eiropeisku un demokrātisku valstu iekšējās drošības dienestu nosaukumiem un neradītu asociācijas ar funkcijām, ko ikdienā veic policija.

IeM ieskatā šāda nosaukuma maiņa DP kalpotu arī par nozīmīgu atbalsta punktu, veidojot starptautisko sadarbību ar NATO un Eiropas Savienības dalībvalstu partnerdienestiem un esot rietumvalstu demokrātisko valstu pretizlūkošanas dienestu kopienā. Minētais starptautiskās sadarbības kontekstā novērstu arī pārpratumus un nodrošinātu pārskatāmāku kompetenču nošķiršanu.