Pabriks varētu būt viens no "Attīstībai/Par!" saraksta līderiem kādā no apgabaliem

© f64

"Vienotības" Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks, kurš nolēmis pievienotos apvienībai "Attīstībai/Par!", varētu būt viens no "Attīstībai/Par!" saraksta līderiem kādā no apgabaliem, preses konferencē žurnālistiem sacīja apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Politiķis skaidroja, ka apvienībai pievienojies "viens no Latvijas politikas smagsvariem, persona ar izcilu politisko reputāciju un cilvēks, kurš ir viens no sociālpolitisko ideju celmlaužiem Latvijas politikā".

Pavļuts uzsvēra, ka, ņemot vērā Pabrika reputāciju un nopelnus Latvijas politikā, viņš varētu būt viens no "Attīstībai/Par!" līderiem kādā no apgabaliem, tomēr par šo jautājumu vēl notikšot diskusijas, jo saraksti vēl tiek veidoti. Sabiedrība par sarakstiem, to līderiem un premjera amata kandidātu tikšot informēta jūlija sākumā.

Atbildot uz jautājumu, vai eiroparlamentārietis ir iestājies kādā no trīs partijām, kas veido partiju apvienību, Pabriks norādīja, ka nevēlas izdalīt vienu vai otru partiju, tādēļ tikšot meklēti veidi un formulējums, kā politiķim kandidēt kā pārstāvim no visiem trim spēkiem. Savukārt komentējot kandidēšanu nākamajās EP vēlēšanās, viņš norādīja, ka vispirms ir jāuzvar Saeimas vēlēšanās. Ja "Attīstībai/Par!" iegūšot pietiekami labu pārstāvniecību un pietiekamas iespējas mainīt Latvijas politiku, tad politiķis EP vēlēšanās nekandidēšot.

"Mans mērķis nekad nav bijis saistīts ar vienu vai otru partiju. Ja redzu, ka partija ir vai nu negribīga, vai nespējīga politiku īstenot, tad cita ceļa nav," pievienošanos "Attīstībai/Par!" raksturoja Pabriks. Viņš piebilda, ka partiju apvienībā viņu piesaistījis tas, ka tajā ir vislielākais potenciāls ar jauniem politiķiem, kuri ir jāieved politiskajā vide un kuriem "deg dzirksteles acīs". Pabriks arī pieļāva, ka līdz jūlija sākumam varētu parādīties vēl vairāki interesanti cilvēki, kas būtu gatavi dot pienesumu savai valstij, konkrētas personas gan neminot.

Atbildot uz jautājumu, vai politiķis būtu gatavs četrus gadus darboties arī opozīcijā, ja tas būs nepieciešams, Pabriks uzsvēra, ka ir gatavs darīt jebkuru darbu apvienībā, jo uzskata, ka "Attīstībai/Par!" ir nopelnījusi vietu 13.Saeimā. EP deputāts arī esot gatavs uzņemties risku, pievienojoties partiju apvienībai un neuzskata, ka ir pašlabuma meklētājs.

Pabriks pauda apņēmību apvienot darbu EP un partiju apvienībā. "Būs jāspēj savienot šīs lietas. EP ir vairākas lietas, kur esmu iesaistīts. Viens darbs ir ES ārējās robežas nostiprināšana un esmu arī terorisma apkarošanas komitejā. Nepatīkamāks, bet ne mazāk svarīgs darbs ir Tatjanas Ždanokas (LKS) pēcteču EP negantību piesegšana, kas prasa daudz enerģijas," teica eiroparlamentārietis.

"Nedomāju, ka "Vienotības" pašā augšā kāds nopietni vēlējās apsvērt manu kandidatūru Saeimas vēlēšanās. Varbūt arī tādēļ, ka iekšēji esmu bijis diezgan kritisks. Nevēlos pieņemt politiku tāpēc, ka kāds to saka. Tas varbūt bija viens no iemesliem arī tam, ka mani neapstiprināja par premjeru jau 2014.gadā. Esmu izmantojis jebkuru formātu, lai aicinātu partiju pārskatīt savu politiku, bet mans viedoklis neguva pārsvaru," teica Pabriks.

Viņš piebilda, ka citiem no partijas "Vienotība" aizgājušajiem deputātiem, iespējams, pietrūcis ticības, tie svārstījušies un kļūdījušies, tādēļ nav palikuši partiju apvienībā. "Ja cilvēks kaut ko ir izlēmis, tad tas jānoved līdz galam. Man šīs ticības nepietrūkst," sacīja politiķis.

Jau vēstīts, ka Pabriks svētdien paziņoja, ka nolēmis aiziet no partijas, lai pievienotos apvienībai "Attīstībai/Par!". Kā aģentūru LETA informēja Pabriks, "lēmums nav bijis viegls, taču tam nevajadzētu būt pārsteigumam ne "Vienotības" oficiālajiem, ne neoficiālajiem vadītājiem".

Pabriks skaidro, ka nu jau pāris gadus visos iespējamos formātos un forumos ir runājis par plašu patriotisko un eiropeisko partiju koalīciju 13.Saeimas vēlēšanām, lai nākamajā parlamentā būtu pārstāvēti jauni un pieredzējuši politiķi, kurus vieno eiropeiskas vērtības, modernas un taisnīgas Latvijas vīzija. "Diemžēl sīkumainība, intrigas un vēlme par katru cenu saglābt vecos politiķus, kuru laiks ir pagājis, liedza to izdarīt. Par nožēlu jāatzīst, ka spilgti šie netikumi izpaudās nu jau manas bijušās partijas "Vienotība" šaurā loka lēmumos," norāda Pabriks.

"Vienotība" jau norādījusi, ka Pabrika lēmums par politiskās piederības maiņu nav pārsteigums. Kā norādīja politiskā spēka pārstāvji, pārsteigums tas nav bijis tādēļ, ka Pabriks jau pēdējos divus gadus ir aicinājis "Vienotību" apvienoties ar Edgara Jaunupa pārstāvēto partiju "Latvijas Attīstībai", kas nav guvis atbalstu "Vienotības" biedru rindās.

"Vienotības" pārstāvji uzskata, ka Pabriks partijas darbā nav aktīvi iesaistījies vairāk nekā divus gadus. Pēc viņu paustā, viņa vienīgā iniciatīva esot bijusi pirms vēlēšanām apvienoties ar Jaunupa veidoto politisko projektu.

"Mēs uzskatām, ka ar netīru naudu nevar taisīt tīru politiku. Līdz ar to Pabrika aiziešana no partijas nav pārsteigums. Tāpat uzskatām, ka pašlabuma meklētāju laikam Latvijas politikā ir jābeidzas, un galavārdu par to noteikti pateiks vēlētāji," izteicās "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Svarīgākais