"Jauno Vienotību" vēlēšanu cīņās Vidzemē vadīs Abu Meri

© F64

Gatavojoties 13. Saeimas vēlēšanām, partiju apvienība Jaunā Vienotība pagaidām spējusi vienoties tikai par Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta līderiem. Tur saraksta galvgalī būs Hosams Abu Meri. Par atlikušo četru apgabalu sarakstu pirmajiem numuriem partija vēl spriež, bet zināms, ka arī bijušais Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs un partijām pagaidām nepiederoši cilvēki apsverot domu par kandidēšanu.

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri pastāstīja, ka partiju apvienība uzticējusi viņam pirmo numuru Vidzemes vēlēšanu apgabala sarakstā. Jautāts, vai šāds lēmums saistīts ar viņa popularitāti Vidzemē, viņš atgādināja, ka viņam ir vērā ņemams atbalstītāju pulciņš, un smiedamies piebilda, ka frakcijas priekšsēdētājam pienākas būt pirmajam numuram. 12. Saeimas vēlēšanās viņš kandidēja Rīgā un no 17. numura sarakstā pakāpās līdz devītajam, taču ar to nepietika, lai iekļūtu Saeimā. Par deputātu viņš kļuva pēc tam, kad Edgars Rinkēvičs kļuva par ārlietu ministru, bet Rihards Kozlovskis par iekšlietu ministru.

Otrais numurs Vidzemē būs Saeimas deputāts Jānis Upenieks. Viņš gan ir viens no tiem deputātiem, kura personīgās priekšvēlēšanu kampaņas dēļ Vienotības darbībā tika konstatēti pārkāpumi un problēmas ar valsts finansējumu, taču Jauno Vienotību tas nebaidot.

«Nav jādzīvo pagātnē,» uzsverot, ka J. Upenieks esot ļoti aktīvs politiķis, saka H. Abu Meri un piebilst, ka partiju apvienībā ietilpstošās Valmierai un Vidzemei vadība uzstājusi, ka Vidzemes sarakstā otrajam numuram jābūt tieši

J. Upeniekam, kas ir valmierietis. Savukārt trešais numurs būs Saeimas deputāts, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Pagaidām zināms, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs būs pirmais numurs Rīgas vēlēšanu apgabalā, bet Vienotības priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens kādā citā vēlēšanu apgabalā. Kurā, H. Abu Meri neatklāja, tāpat kā izvairījās sniegt informāciju par to, kurā vēlēšanu apgabalā varētu kandidēt A. Piebalgs.

Visneskaidrākā situācija Jaunajai Vienotībai ir ar kandidātu sarakstu Latgalē. Organizācija joprojām gaidot Latgales partijas lēmumu par to, vai vēlēšanās startēt Jaunās Vienotības apvienībā un, ja startēt, kādā formātā. Ja tiks panākta vienošanās, ka latgalieši iekļaujas apvienībā, tad par saraksta līderi, visticamāk, kļūs kāds no Latgales partijas. Ja šādu vienošanos politiskajām organizācijām neizdosies panākt, par saraksta līderi, visticamāk, kļūs bijusī premjerministre Laimdota Straujuma. Zināms, ka sarunas apgrūtina tas, ka Latgales partija par iespējamo sadarbību koķetē arī ar Latvijas Reģionu apvienību.

Jaunās Vienotības Saeimas vēlēšanu sarakstos būšot arī vairāki kandidāti, kuri pašlaik strādā kādā no valsts pašvaldībām. Visu cilvēku vārdus, kuri vēlētāju uzticēto amatu pašvaldībā vēlas nomainīt pret Saeimas deputāta krēslu, H. Abu Meri nevēlējās atklāt, taču droši esot zināms, ka tikt Saeimā centīsies Rīgas domes deputāts Olafs Pulks.

Vienotības Rīgas mēra kandidāts aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās Vilnis Ķirsis gan noteikti palikšot strādāt Rīgas domē.

Iespējams, liegtā valsts finansējuma dēļ Jaunā Vienotība, lai iekarotu vēlētāju sirdis, daudz netērēšoties televīzijas un radio reklāmās. Tā vietā lielāka enerģija vēlētāja uzrunāšanai tiks tērēta, tiekoties ar iedzīvotājiem aci pret aci.

H. Abu Meri pauž, ka šāds priekšvēlēšanu kampaņas formāts ir daudz efektīvāks, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja apkopotā informācija liecina, ka partijai vienkārši trūkst naudas. Premjerministra partija Zaļo un zemnieku savienība kopš aizvadītā gada 6. oktobra ziedojumos saņēmusi 243,5 tūkstošus eiro, Vienotība vien 43,18 tūkstošus, bet Jaunā Vienotība tikai nepilnus divus tūkstošus eiro.