Jēkabs Straume: Konspirāciju teoriju jūgā nedzīvojiet, svarīgi tikai fakti!

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume intervijā Neatkarīgajai daļēji atklāj kadru izmaiņas iestādē; sola cīnīties par to, lai KNAB darbinieku algas kļūtu konkurētspējīgas ar algām valsts drošības iestādēs, un apgalvo, ka tikusi veikta īpaša pārbaude par Donalda Trampa ieraušanu t.s. oligarhu krimināllietā.

- Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers jauno KNAB telpu atklāšanas pasākumā jums uzdāvināja gleznu, kurā attēlots purvs, un novēlēja strādāt tā, lai purvs būtu tikai dabā, nevis valsts pārvaldē. Atminēsimies, ka vēl nesen arī KNAB bija «purvs», kas izpaudās kaut vai kā darbinieku nepaklausība priekšniecībai un politizēšanās. Vai šis «purvs» ir beidzies?

- Ir beidzies. Ir kolektīvs, un tas strādā.

- Kāds ir rezultāts? Cik daudz tiesvedību turpinās, un vai tie darbinieki, kuri ir gājuši prom, ir arī aizgājuši?

- Jaunas tiesvedības, kopš es esmu amatā, nav uzsāktas. Turpinās tikai tās, kuras es saņēmu mantojumā - ar četriem bijušajiem darbiniekiem.

- Jūsu laikā darbu KNAB pameta Ilze Jurča un Laura Dūša. Tas no malas arī izskatās kaut kas konfliktam līdzīgs. Cik darbinieku jūsu laikā ir aizgājuši prom?

- Pavisam noteikti Ilze Jurča aizgāja pelnītā atpūtā - izdienas pensijā. Par tās tuvošanos viņa mani informēja jau tajā pašā dienā, kad stājos pie amata pienākumu pildīšanas. Viņa informēja, ka nākamā gada martā viņai būs pienācis tas laiks, kad ir sasniegts likumā noteiktais vecums, kad var doties izdienas pensijā. Lauras Dūšas kundze darbu pameta pēc savas iniciatīvas. Kopš vadu biroju, to pametušas astoņas amatpersonas: piecas pagājušajā gadā un trīs šogad. Iemesli bijuši visdažādākie - vai nu ir gadījies labāk atalgots darbs kādā citā valsts pārvaldes vai privātajā sektorā, vai ir bijuši kādi personīgi izaicinājumi, bet neviena aiziešana nav bijusi kāda konflikta dēļ.

- Kā sokas ar štata nokomplektēšanu, ņemot vērā, ka amatus pametuši daudzi darbinieki?

- Štats nav pilns. Pavisam štata vietas ir 150. Mēs turamies zem 130 ar vēlmi virzīties uz štatu aizpildīšanu. Joprojām neatrisināts ir jautājums par pienācīgu atalgojuma līmeni, kas vismaz konkurētu ar radniecīgām iestādēm. To jautājumu mēs joprojām risinām.

- Veidojāt savu komandu vai balstījāties uz kadriem, kuri šeit jau strādāja?

- Kopš strādāju amatā, nevienu darbinieku es pēc savas iniciatīvas šeit neesmu «atvilcis» vai uzaicinājis. Šeit strādā tikai iepriekšējie darbinieki un tie, kuri tika rekrutēti vai pieņemti atklāta konkursa kārtībā.

- Grūti strādāt bez savējiem?

- Kāpēc? Šī ir mana komanda! Kā jau katrā komandā, katra persona ir individuāla, ar savām idejām; augstāku vai zemāku ego līmeni. Taču tai vienalga jābūt komandai.

- Pat iekšējās drošības priekšnieku neņēmāt savējo?

- Iekšējās drošības priekšnieks ir tas pats. Vadošajos amatos nekādas izmaiņas nav notikušas, izņemot pagājušajā gadā - Izmeklēšanas nodaļas vadītāja pati lūdza, ka vēlētos kaut ko citu darīt, vēloties pievērsties citu pienākumu pildīšanai. Šīs izmaiņas nebija iniciētas no manas puses, bet gan no paša darbinieka.

- Tā bija tā sauktās oligarhu krimināllietas procesa virzītāja Ilze Kivleniece?

Pilnu interviju lasiet šīsdienas NRA.