Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pie Krievijas vēstniecības Latvijā pieprasīs atbrīvot Kremļa režīma politieslodzītos

© F64

No 1.jūnija līdz 2.jūnijam norisināsies vispasaules akcija Kremļa režīma politieslodzīto atbalstam, kuras laikā Ukrainas atbalsta biedrība pie Krievijas vēstniecības Latvijā pieprasīs atbrīvot ukraiņu kinorežisoru Oļegu Sencovu un visus Kremļa režīma politieslodzītos, informēja Ukrainas atbalsta biedrībā.

Tikmēr Latvijas sabiedrībai biedrība pieprasīs atbalstīt lozungu "Pasaules futbola čempionātā es jūtu līdzi politieslodzītajiem.

Akcijā, kas Latvijā norisināsies 1.jūnijā, Rīgā, Antonijas ielā 2, iepretī Krievijas vēstniecībai, biedrība pieprasīs Krievijas valdībai: atbrīvot Sencovu un visus politieslodzītos, bet G-7 valstu valdībām pieprasīs iekļaut G-7 valstu 44.samita, kas norisināsies 8.-9.jūnijā Kanādā, dienaskārtībā jautājumu par Sencova un visu citu politieslodzīto atbrīvošanu; iniciēt atsevišķu sarunu procesu starp Krieviju un Ukrainu par Krievijā un okupētajā Krimā politiski motivētās prāvās notiesāto Ukrainas pilsoņu atbrīvošanu, un būt par vidutājiem šajās pārrunās.

Savukārt Latvijas valdībai tiks pieprasīts, piedaloties sporta pasākumos Krievijā, vienmēr aktualizēt jautājumu par cilvēktiesībām Krievijā un okupētajā Krimā. Tikmēr Latvijas sabiedrībai biedrība pieprasīs atbalstīt lozungu "Pasaules futbola čempionātā es jūtu līdzi politieslodzītajiem".

Ukrainas valdībai akcijas laikā tiks pieprasīts izveidot atsevišķu Krievijā un okupētajā Krimā politieslodzīto Ukrainas pilsoņu tiesībsargu.

"Mēs aicinām visus labas gribas cilvēkus pievienoties akcijai. Mums ir jāizdara viss, kas ir atkarīgs no mums, lai Krievija atbrīvotu ukraiņu politieslodzītos FIFA Pasaules kausa priekšvakarā," uzsver biedrībā.

2014. gada pavasarī, pēc Krimas pievienošanas Krievijai, Krimā tiesību aizsardzības iestādes aizturēja Sencovu par aizdomām terorismā. 2015.gada augustā Sencovam piesprieda 20 gadus stingra režīma cietumā.

Sencovs neatzina sevi par vainīgu inkriminējošajos noziegumos, paziņoja par spīdzināšanām, kuras tika izmantotas pret viņu, un nosauca lietu par politisku un safabricētu. Vairākas starptautiskās cilvēktiesību un kinematogrāfijas organizācijas atbalstīja Sencovu.

2016. gada 7. oktobrī Krievijas Tieslietu ministrija atteica Ukrainai Sencova atbrīvošanu, apgalvojot, ka atbilstoši likumam par Krimas pievienošanu Krievijai, Sencovs ir kļuvis par Krievijas pilsoni.

14.maijā ukraiņu kinorežisors, scenāriju autors un rakstnieks, pieteica beztermiņa bada streiku ar prasību atbrīvot visus ukraiņu politieslodzītos. Šīs prasības atbalstam nevienaldzīgie cilvēki visā pasaulē uzsāka visaptverošu akciju "#SaveOlegSentsov".