Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Baltijas valstis lūdz pastiprināt NATO bataljonus ar gaisa un jūras spēkiem

© AFP / Scanpix

Baltijas valstis lūdz pastiprināt tajās dislocētos starptautiskos NATO bataljonus ar gaisa un jūras spēkiem, pastāstījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kas trešdien Vašingtonā kopā ar kolēģiem no Latvijas un Igaunijas Edgaru Rinkēviču un Svenu Mikseru tikās ar ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu.

"Šobrīd mums ir pastiprinātās klātbūtnes spēku dislokācija, un tāds konkrēts ierobežots, bet starptautisks kontingents ir palīdzība mūsu drošībai. Runa ir ne tikai par sauszemes spēkiem. Mēs gribētu, lai nākotnē būtu vismaz perspektīva, ka tur tiek iekļauti arī jūras spēki un gaisa spēki," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Gatavojoties jūlijā gaidāmajam NATO samitam, Baltijas valstu ministri ar Boltonu pārrunāja iespējas paātrināt lēmumu pieņemšanu aliansē un karaspēka pārvietošanos bloka valstīs, un lūdza ASV arī pievērst lielāku uzmanību Baltijas valstu pretgaisa aizsardzībai.

''Šobrīd mums ir pastiprinātās klātbūtnes spēku dislokācija, un tāds konkrēts ierobežots, bet starptautisks kontingents ir palīdzība mūsu drošībai.''

"Runājot par īpaši izteiktām nepilnībām mūsu spēkos, būtu jāpiemin pretgaisa aizsardzība, un mēs ar saviem nacionālajiem spēkiem to īpaši nespējam kompensēt, lai gan esam veltījuši tam daudz uzmanības un resursu. Ceram uz NATO un ASV izpratni un atbalstu šajās jomās," norādījis Linkevičs.

Baltijas valstīm nav nedz savu iznīcinātāju, nedz uz zemes bāzēto tāla darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu, tādēļ tās lūgušas ASV biežāk sūtīt uz mūsu reģionu raķešu sistēmas "Patriot" un vēlas panākt, lai pašreizējā NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija tiktu pārveidota par pretgaisa aizsardzības misiju, kas nozīmētu, ka Baltijas valstīs dežurējošie iznīcinātāji krīzes gadījumā varētu pildīt kaujas uzdevumus.

Pēc Linkeviča teiktā, Baltijas valstīm ir svarīgi, lai sabiedroto klātbūtne būtu ne tikai skaitliski lielāka, bet arī daudzveidīgāka formas ziņā - to varētu nodrošināt mācības, vizītes, tehnikas dislocēšana, militāro bāzu filiāles.

Ministrs norādījis, ka tikšanās Vašingtonā bijusi vērtīga un viesusi cerības uz labu sadarbību ar Boltonu.