Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Obama norāda uz "nopietnu kļūdu", ko pieļāvis Tramps

© AFP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums par izstāšanos no 2015.gada pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās ir "nopietna kļūda", otrdien atzina bijušais Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama, norādot, ka šādi tiek "pagriezta mugura Amerikas tuvākajiem sabiedrotajiem".

"Realitāte ir skaidra. Kopējais visaptverošais rīcības plāns (JCPOA) darbojas - šāds viedoklis ir mūsu Eiropas sabiedrotajiem, neatkarīgajiem ekspertiem un patlabanējam ASV aizsardzības ministram," Obama norādīja paziņojumā, lietojot Irānas kodolvienošanās oficiālo apzīmējumu.

"JCPOA ir Amerikas interesēs - tas ir būtiski samazinājis Irānas kodolprogrammu. JCPOA ir paraugs tam, ko diplomātija var sasniegt - tā inspekcijas un pārbaudes režīms ir tieši tas mērķis, kādu Savienotajām Valstīm vajadzētu censties īstenot Ziemeļkorejā," skaidroja Obama.

Neminot Trampu vārdā, Obama Trampa paziņojumu raksturoja kā "ļoti maldīgu", vienlaikus uzsverot, ka Irāna kodolvienošanos pilda.

"Tas nebija tikai manas administrācijas uzskats," norādīja eksprezidents. "Savienoto Valstu izlūkdienestu kopiena ir pastāvīgi konstatējusi, ka Irāna ievēro savus pienākumus atbilstoši līgumam, un par to ziņoja Kongresam. Tāpat rīkojās arī mūsu tuvākie sabiedrotie un starptautiskā aģentūra, kas ir atbildīga par to, lai pārbaudītu, kā Irāna ievēro līgumu,- Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA)."

Tramps otrdien paziņoja, ka ASV izstāsies no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma.

Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika noņemtas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps.

Eiropas Savienība (ES) ir "apņēmības pilna saglabāt" Irānas kodolvienošanos, neraugoties uz Trampa lēmumu no tā izstāties, otrdien paziņoja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien apliecināja, ka ir "ļoti satrauks" par ASV lēmumu izstāties no Irānas kodolvienošanās un atjaunot sankcijas.

Vienošanās "ir liels sasniegums kodolieroču neizplatīšanas un diplomātijas jomā, jo, pateicoties tam, dots ieguldījums reģionālajam un starptautiskajam mieram un stabilitātei", paziņojumā norādīja Gutērrešs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par "psiholoģisku karadarbību" pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Francija, Vācija un Lielbritānija paudušas nožēlu par Trampa lēmumu, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka "strādās kolektīvi" pie jauna plašāka Irānas līguma.