Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Politika

PBK: Priekšlikums nodrošināt 90% satura ES valodās tikai sadārdzinās cenas

© f64

Televīzijas pakalpojumu pamatpakās nodrošināt 90% satura Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valodās ar mērķi ierobežot Krievijas propagandu neko nemainīs un tikai sadārdzinās pakalpojuma cenas, norāda televīzijas kanāla "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK) Juridiskās daļas vadītājs Sergejs Kārītis.

Kārītis norādīja, ka juridiski tas ir iespējams un to iespējams ieviest. "Pamatā ieguvēji būs kabeļu operatori, jo palielināsies televīzijas pamatpaku cenas un līdz ar to pieaugs kabeļu operatoru ienākumi," uzskata PBK Juridiskās daļas vadītājs.

Viņaprāt, šāds rosinājums ir politiķu priekšvēlēšanas kampaņa. "Manuprāt, šāds ierobežojums nav risinājums. Kā arī jebkurā gadījumā cilvēki vienmēr atradīs sev to, ko un kā skatīties televīzijā," sacīja Kārītis.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās likuma grozījumus, kas paredz noteikt, ka televīzijas pakalpojumu pamatpakās vismaz 90% satura ir jānodrošina ES dalībvalstu valodās.

Reizē politiķi pieļāva, ka Latvijā varētu ieviest līdzīgu informatīvās telpas aizsardzības regulējumu, kāds tas ir Lietuvā.

Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere (V) norādīja, ka, pretēji iepriekš paustajam, ka Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) un Kultūras ministrija (KM) ir gatavas nākt ar konkrētiem priekšlikumiem, komisija nav saņēmusi konkrētus rosinājumus.

Iepriekš Lībiņa-Egnere bija norādījusi uz NEPLP tiesībām lemt par attiecīgo televīziju retranslēšanas pārtraukšanu uz laiku.

Komisijas sēdē nolemts, ka NDK visu tās rīcībā esošo informāciju nodos Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, lai tā varētu strādāt pie risinājuma rašanas.

Politiķe uzsvēra, ka NDK jau iepriekš atbildīgajām amatpersonām norādīja, ka ir jānosaka tāds regulējums kabeļtelevīzijas pamatpaketēm, lai Kremļa propagandas kanāli nebūtu tajās uzreiz primāri iekļauti.

Savukārt NDK deputāts Kārlis Seržants (ZZS) norādīja, ka KM tika nosūtīta vēstule trīs nedēļu laikā sniegt nepieciešamo informāciju, bet tā vietā uz komisijas sēdi ministrijas pārstāve esot ieradusies ar "tukšu blociņu". NEPLP darbu komisija vērtē kā "absolūti bezzobainu", jo, "aizsedzoties aiz iluzorām likumdošanas" nepilnībām, padome nedara savu darbu, akcentēja politiķis.

Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka priekšlikumi sagaidīti no atbildīgajām valsts amatpersonām, jo deputātiem priekšvēlēšanu laikā tos nevajadzētu virzīt