Jauni izaicinājumi. Sejas vecās

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās Vienotībai Latgales vēlēšanu apgabalā būs jāmeklē jauns saraksta līderis. Kaut apšaubāmā ceļā, bet lielāko atbalstu Latgales vēlēšanu apgabalā guvušais Dzintars Zaķis šajās vēlēšanās nepiedalīsies. Visticamāk, vakanci aizpildīs kāds Latgales partijas pārstāvis.

Šīs Saeimas vēlēšanās Vienotības Latgales sarakstā Dz. Zaķis startēja ar trešo numuru, bet guva lielāku vēlētāju atbalstu par sarakstā augstāk esošo Anriju Matīsu un Aldi Adamoviču. Tiesa, vēlāk atklājās, ka viņa veiksmes noslēpums vismaz daļēji meklējams nelikumīgā vēlētāju ietekmēšanā jeb balsu pirkšanā. Pagājušā gada martā stājās spēkā tiesas spriedums, kurā balsu pirkšanā Sakstagala pagastā 12. Saeimas vēlēšanās vainīgs atzīts Dz. Zaķa draugs, uzņēmējs Andris Kozulis. Balsu pirkšanai pārāk liela ietekme uz kopējiem rezultātiem Latgalē gan nav bijusi, jo Centrālā vēlēšanu komisija atzina, ka deputātu mandātu pārdalīšana nav nepieciešama.

Dz. Zaķis, kurš Saeimā ievēlēts piecus sasaukumus pēc kārtas, nevēlas atklāt savus plānus pēc lielās politikas pamešanas. Savukārt Vienotības valdes loceklis un Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri atklāj, ka Latgalē uz 13. Saeimas vēlēšanām Vienotības komandu varētu vadīt kāds Latgales partijas pārstāvis. Pagaidām abu politisko spēku sadarbība juridiski nostiprināta vēl nav, taču Saeimas gaiteņos mēļo, ka tas ir tikai laika jautājums, jo Vienotība ir gatava izpildīt latgaliešu prasības. Proti, daudz tīkamāka latgaliešiem šķitusi sadarbība ar Zaļo un zemnieku savienību, taču šī partija, kurai Latgales sarakstu vadīs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, nav bijusi mierā ar Latgales partijas prasībām - sarakstā iegūt vismaz otro numuru, kamēr ZZS bija gatava piedāvāt tikai piekto.

H. Abu Meri gan noliedz, ka sarunās ar latgaliešiem tiktu apspriesta secība, kurā kandidāti tiks ievietoti sarakstā, bet vienlaikus nenoliedz, ka būtu tikai loģiski, ja Latgales sarakstu vadītu kāds no latgaliešiem tuvākā spēka.

Dilemmas priekšā savulaik vareno partiju nostādījuši arī savulaik tās ietekmi gana veiksmīgi drupinājušie politiķi, kas tikai pērn nodibināja partiju Kustība PAR. Par aiziešanu no pašu dibinātās partijas paziņojuši arī Lolita Čigāne un Ints Dālderis, kas, saraujot saites ar paristiem, apliecinājuši uzticību Vienotībai un tās frakcijai. Par aiziešanu no šīs partijas nesen paziņoja arī Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs.

Uzrunāti par plāniem uz 13. Saeimas vēlēšanām, šie politiķi vismaz pagaidām ir izvairīgi, taču H. Abu Meri uzskata, ka viņu iekļaušanai Vienotības iniciētajā partiju apvienībā nozīmīgu šķēršļu nav, ja vien šie politiķi patiešām vēlas strādāt vienotā komandā.

Politologs Filips Rajevskis gan uzskata, ka Vienotības līderi pieļautu milzīgu kļūdu, ja ļautu šiem politiķiem atkal kandidēt vienā sarakstā ar Vienotību. «Vienotība ar pārbēdzējiem jau vienreiz guva mācību - ar Olšteina sešnieku, piemēram. Tie, kuri vienreiz aizskrējuši, tiem politiski ētisko standartu nav. Viņi nedomā par partiju kopumā, bet par sevi. Viņi ir izdarījuši visu, lai grautu Vienotību. Tagad viņus likt sarakstā? Tad tā partija vispār nekādas mācības nav guvusi,» saka eksperts.



Svarīgākais