Vējonis: Krievija varētu atbildēt Latvijai uz diplomātu izraidīšanu

© F64

Latvijas lēmums izraidīt Krievijas vēstniecības otro sekretāru un "melnajā sarakstā" iekļaut "Aeroflot" pārstāvniecības vadītāju Latvijā ir stingrs politisks signāls, uz kuru Krievija varētu izmantot iespēju atbildēt, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Komentējot to, vai Latvijas lēmums izraidīt Krievijas vēstniecības otro sekretāru un "melnajā sarakstā" iekļaut Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā bijis pietiekami stingrs solis, Vējonis skaidroja, ka diplomātu izraidīšana ir stingrs politisks signāls, un ne Eiropas Savienībai (ES), ne NATO nav pieņemams tas, ka "kāda valsts ir izmantojusi, iespējams, ķīmiskos ieročus, lai vērstos pret citas valsts iedzīvotājiem".

"Šāda rīcība ir nosodāma un nav pieņemama, tāpēc diplomātu izraidīšana ir loģisks iznākums. Tas, ka parasti diplomātiskajā praksē tiek veikti pretpasākumi un parasti tie ir vairāk vai mazāk samērīgi, tāda prakse ir un tas regulāri notiek. Varētu prognozēt, ka Krievija no savas puses izmantos šāda veida pasākumus pret tām valstīm, kas ir izraidījušas diplomātus," teica Valsts prezidents.

Savukārt Kučinskis uzsvēra, ka diplomātu izraidīšana "bija kas vairāk kā divpusējās attiecības" un primārais bijis ES kopējais lēmums, tādēļ Latvijas rīcība bijusi adekvāta Eiropadomē panāktajam lēmumam. Vienlaikus arī premjers atzīmēja, ka Latvijai jābūt gatavai uz līdzīgu rīcību, un ar to visi arī rēķinoties.

Kā ziņots, ASV, 18 ES valstis, tostarp Latvija, kā arī Kanāda un Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam paziņojušas, ka izraida Krievijas diplomātus.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien paziņoja, ka NATO saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam izraidīs septiņus Krievijas diplomātus, bet vēl trijiem liegta akreditācija.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pirmdien paziņoja, ka Latvija izraida Krievijas vēstniecības otro sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā, bet minēto personu vārdus neatklāja.

Komentējot Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā iekļaušanu "melnajā sarakstā", ministrs vērsa uzmanību, ka lēmums pieņemts, balstoties uz Latvijas drošības iestāžu sniegto informāciju, un to pieņēmis iekšlietu ministrs Kozlovskis. "Šīs kompānijas vadītājs Latvijā ir nodarbojies ar visu ko, tikai ne ar saviem tiešajiem darba pienākumiem. Viņa darbības klasificējamas kā nelikumīga informācijas vākšana," teica Rinkēvičs.

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs žurnālistiem pastāstīja, ka vēstniecība ir saņēmusi informāciju, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvis Latvijā. "Aeroflot" Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs.

Savukārt no Latvijas izraidāmā Krievijas vēstniecības darbinieka vārdu Lukjanovs neatklāja, bet apgalvoja, ka viņš iestādē esot nostrādājis mazāk nekā gadu.

Svarīgākais