Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

EDSO atklāj galveno Krievijas prezidenta vēlēšanu trūkumu

© Tass/Scanpix

Krievijas prezidenta vēlēšanās trūka patiesas kandidātu konkurences, teikts pirmdien publiskotajā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojumā, kas balstīts uz tās novērotāju iegūto informāciju.

"Ierobežojumi tādām pamatbrīvībām kā pulcēšanās, biedrošanās un vārda brīvība [..] samazinājusi politiskās iesaistīšanās iespējas, un tādēļ trūka patiesas konkurences," teikts ziņojumā.

Tajā norādīts, ka "plašā un nekritiskā informācija par pašreizējo prezidentu lielākajā daļā plašsaziņas līdzekļu radīja nevienlīdzīgus spēles noteikumus".

Ziņojumā piebilsts, ka tikuši aizturēti vairāki aktīvisti, kuri kritizējuši vēlēšanu leģitimitāti.

EDSO arī konstatējusi, ka Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) administrējusi vēlēšanu procesu "efektīvi un atklāti", un "balsojums noticis organizēti par spīti trūkumiem saistībā ar balsojuma slepenību un balsu skaitīšanas caurskatāmību".

EDSO uz Krievijas prezidenta vēlēšanām bija nosūtījusi 481 starptautisko novērotāju.

Jau ziņots, ka svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts galva, pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, saņemot 76,67% balsu.

Krievijas opozīcijas aktīvisti un nevalstiskās organizācijas ziņo par daudziem pārkāpumiem svētdien notiekošajās prezidenta vēlēšanās. Galvenie minētie pārkāpumi ir fiktīvu biļetenu mešana urnās, kā arī urnu novietošana ārpus videokameru redzamības loka.