EP distancēsies no vēlēšanām Krievijā; nenovēros un nekomentēs

© AP / Scanpix

Krievijā 18.martā paredzētās prezidenta vēlēšanas notiks bez Eiropas Parlamenta (EP) novērotāju līdzdalības, paziņojuši EP demokrātijas atbalsta grupas līdzpriekšsēdētāji Deivids Makalisters un Linda Makavana.

"Eiropas Parlaments nenovēros šo vēlēšanu procesu un attiecīgi nekomentēs ne šo procesu, ne rezultātus, kuri tiks pasludināti pēc tam," teikts viņu paziņojumā.

Neviens EP deputāts nav saņēmis mandātu novērot vai komentēt vēlēšanu procesu EP vārdā. Tajā pat laikā, ja atsevišķi EP deputāti tomēr izlems novērot šīs vēlēšanas, tad viņi to darīs pēc savas iniciatīvas, bet nekādi viņu paziņojumi vai darbības nebūs saistīti ar EP, teikts grupas vadītāju paziņojumā

Krievijas oficiālo organizāciju priekšlikumu dažiem starptautiskajiem novērotājiem segt ceļošanas un uzturēšanās izmaksas ir pretrunā ar vēlēšanu novērošanas ētiskajiem principiem, norādīts paziņojumā.

Sagaidāms, ka vēlēšanās ceturto prezidentūras termiņu viegli izcīnīs Vladimirs Putins, tādējādi nodrošinot sev palikšanu Kremlī līdz 2024.gadam.

Politika

Jaunievēlētajai Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājai Dagmārai Beitnere-Le Gallai piemīt līdera potenciāls un harizma, taču JKP jādomā arī par skaidru ideoloģisko pozīciju, aģentūrai LETA vērtēja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.