KNAB uzmanību piesaista jautājums par atklātu prezidenta ievēlēšanu Latvijā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume iesaka deputātiem rūpīgi izvērtēt, vai ieviest atklātu balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās.

Straume aģentūrai LETA teica, ka šis jautājums piesaistījis KNAB uzmanību. Kardinālu nostāju birojs nav ieņēmis, taču aicina rūpīgi izvērtēt šo priekšlikumu, piebilda Straume.

KNAB priekšnieks vērsa uzmanību, ka slēgtā balsojumā katrs deputāts var balsot, kā vēlas, un to nevar izkontrolēt. "Es nesaku, ka nevajag šādu kārtību, taču ir diezgan rūpīgi jāizvērtē plusi un mīnusi. Arguments par vēlēšanu procesa caurspīdīgumu ir atbalstāms, taču tajā pašā laikā jāpaskatās no otras puses - jāpadomā par deputātu lielāku brīvību savā izvēlē," norādīja Straume.

Straume piebilda, ka par vēlēšanu kārtības maiņu viņš nav tiesīgs lemt, jo tā ir politiķu izšķiršanās. "Es esmu KNAB vadītājs, taču aicinu izvērtēt visus plusus un mīnusus no abiem variantiem, kā tas būtu jādara par jebkuru ierosinātu ideju," uzsvēra Straume.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē Saeimas Juridiskās komisijas vairākums atbalstīja iniciatīvu par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā.

Līdz ar to šis būs viens no iespējamiem priekšlikumiem Satversmes grozījumiem, ko apspriedīs atbildīgā darba grupa. Juridiskā komisija pagājušā gada nogalē nolēma veidot šādu darba grupu, kurai būs jāvērtē, kurām Satversmes grozījumu iniciatīvām iespējams saņemt nepieciešamo balsu vairākumu Saeimā.

Darba grupā strādās frakciju deleģēti pārstāvji un tai jāpiedāvā savi secinājumi līdz marta vidum. Šī rosinājuma tālākai virzībai pašlaik gan nav vienprātības starp koalīcijas partneriem.

Svarīgākais