Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Apliecina partnerību ar ASV

IZTEIKSMĪGS ATTĒLS par Latvijas un ASV labajām attiecībām, kuras šeit personificē ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans (no kreisās) un Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Neuzkrītoša, bet ārkārtīgi svarīga bija ASV valsts sekretāra vietnieka Džona Salivana 22. februāra darba vizīte Latvijā.

Džons Salivans tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. ASV pārstāvis Latvijā gatavoja augsta līmeņa tikšanās Vašingtonā - 5. martā Baltijas valstu ārlietu ministri tiksies ar ASV valsts sekretāru Reksu Tillersonu un 3. aprīlī Baltajā namā ASV prezidents Donalds Tramps pieņems Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentus.

Latvijas Ārlietu ministrijas sagatavotais pārskats par Dž. Salivana vizīti sākas ar norādi uz drošības politikas jautājumiem. Dž. Salivans apliecinājis ASV nemainīgās saistības Latvijai drošības jomā gan NATO, gan divpusējās attiecībās un augstu novērtējis Latvijas aizsardzības spējas un izdevumus aizsardzībai 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Dž. Salivana vizīte notika drīz pēc ASV Finanšu ministrijas publikācijas, kurā norādīts uz ABLV Bank pārkāpumiem, tai skaitā uz kukuļdošanu Latvijas amatpersonām. «Varu apliecināt, ka ASV un Latvija sadarbojas pretkorupcijas centienu un finanšu institūciju stiprināšanā. ASV puse sniedz visu nepieciešamo informāciju Latvijai. Svarīgi saprast, ka šis jautājums skar ne tikai Latvijas ekonomisko labklājību, bet tas ir arī valsts drošības jautājums,» šo paziņojumu komentēja Dž. Salivans. Savukārt E. Rinkēvičs atzīmēja Latvijas vēstnieka ASV Andra Teikmaņa tikšanos ar ASV Finanšu ministrijas darbiniekiem.