Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Ždanoka atklāj, kad pametīs Eiropas Parlamentu

Pēc tam, kad Eiropas Parlamenta (EP) deputātes mandātu būs nolikusi politiķe Tatjana Ždanoka, viņas vietu EP Miroslavs Mitrofanovs varētu ieņemt no 5.marta, pastāstīja politiķe.

Ždanoka plāno nolikt EP deputātes mandātu un iesaistīties partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) Saeimas vēlēšanu kampaņā.

Politiķe iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja, ka jau vērsusies EP ar iesniegumu par mandāta nolikšanu un drīzumā plāno atgriezties Latvijā. Viņa iecerējusi vadīt LKS priekšvēlēšanu kampaņu, bet viņas dalība vēlēšanās būšot atkarīga no Satversmes tiesas (ST) lēmuma.

Saeimas vēlēšanu likums pašlaik liedz vēlēšanās piedalīties personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās Komunistiskajā partijā, Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās. Ždanoka ST ir apstrīdējusi noteiktos vēlēšanu tiesību ierobežojumus padomju komunistu aktīvistiem.

Ždanoka pēc 1991.gada 13.janvāra ir darbojusies kompartijā, tāpēc vēlēšanu likums viņai liedz piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Paredzēts, ka Ždanokas vietu EP ieņems LKS politiķis Mitrofanovs, kurš EP vēlēšanās 2014.gadā palicis pirmais "aiz svītras". Mitrofanovs apstiprināja, ka plāno uzņemties EP deputāta pienākumus.

Pašlaik LKS Saeimā nav pārstāvēta. Iepriekšējās vēlēšanās 2014.gadā LKS nepārvarēja 5% barjeru, kas nepieciešama iekļūšanai Saeimā.