Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Darbam Saeimā izraudzīsies Āboltiņas pēcteci

© F64

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) šodien plkst.12 lems par tās jauno priekšsēdētāju, liecina informācija parlamenta mājaslapā.

Uz NDK vadītāja amatu kandidēs deputāti Inese Lībiņa-Egnere (V) un Jānis Ruks (LRA). Komisija vairākuma atbalstu varētu gūt Lībiņa-Egnere. NDK strādā pa vienam pārstāvim no katras Saeimas frakcijas, tātad tajā ir seši deputāti - trīs koalīcijas un trīs opozīcijas parlamentārieši. Koalīcijas deputāti apliecinājuši atbalstu Lībiņai-Egnerei.

Parasti NDK sēdes ir slēgtās un deputāti bez pielaides valsts noslēpumam tajās nevar piedalīties. Taču komisijas priekšsēdētāja ievēlēšana nav plānota slēgtajā sēdē. Tomēr Saeimas deputāts Jānis Tutins (S), kura atteikta pielaide valsts noslēpumam, sliecas nepiedalīties balsojumā. Viņš skaidrojis, ka būtu "ētiski nepareizi" atnākt uz vienīgo sēdi un nobalsot par vadītāju.

Deputāts Ringold Balodis iepriekš pauda viedokli, ka komisijas priekšsēdētāja amatam vairāk nevajadzētu būt partijas "Vienotība" atbildībā. Šīs partijas atbildības saglabāšana pār šo posteni būtu pret nacionālo drošību vērsts solis, ņemot vērā neskaidro situāciju "Vienotībā", uzskata politiķis. Balodis pieļauj iespēju, ka pretendents varētu nākt no kādas citas koalīcijas partijas, "kas ir politiski stabilākas". Piemēram, kā labu kandidatūru politiķis redz arī Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, līdz šim NDK vadīja politiķe Solvita Āboltiņa, kura nolikusi deputātes mandātu.