Būvējot jaunu "Vienotību", problēmas saglabājas vecās

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

Vienotības Saeimas frakcija šodien vēlēs sev jaunu priekšsēdētāju. Partijas valde amatam nominējusi Hosamu Abu Meri, un viņam ir nepieciešamais atbalsts. Taču par pārējo tā dēvētā frakcijas prezidija sastāvu lauzti šķēpi, un grīļoties sācis Vienotībai esošais amats Saeimas Nacionālās drošības komisijā.

Sevi par Vienotības «jauno valdi» dēvējošā partijas institūcija cer, ka līdz ar šīm vēlēšanām tiks pārtraukta organizāciju ilgi mocījusī shizma, kas aizsākās gandrīz pirms diviem gadiem, kad Vienotība politiskās stratēģijas spēlē Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) zaudēja premjerministra amatu, bet savu apogeju sasniedza, no partijas izslēdzot ilggadējo tās vadītāju Solvitu Āboltiņu, kas līdz Saeimas deputāta mandāta nolikšanai tomēr spēja saglabāt gan Saeimas frakcijas priekšsēdētājas amatu, gan Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājas amatu.

Problēmu frakcijā mazāk nekļūst

S. Āboltiņa, kuru daudzi Vienotības bijušie un esošie biedri uzskatīja gandrīz par visu organizācijas problēmu cēloni, mandātu plāno nolikt pirmajā Saeimas ziemas sesijas sēdē, līdz ar to atsākot darbu diplomātiskajā korpusā. Taču, S. Āboltiņai aizejot, problēmu partijas Saeimas frakcijā mazāk, šķiet, nekļūst.

Vienotībā valda pārliecība, ka ar zināmu piepūli atrastā H. Abu Meri kandidatūra šodien patiešām tiks ievēlēta partijas Saeimas frakcijas amatā, taču problēmas var radīt viņa vietnieku ievēlēšana.

Līdz šim partijas frakcijā bija tikai viens tās priekšsēdētāja vietnieks, bet, ņemot vērā, ka, četriem Vienotības biedriem izstājoties no partijas, bet paliekot tās frakcijā un nodibinot jaunu politisko organizāciju - Kustība PAR, frakcija kļuva vēl sadrumstalotāka, Vienotības valde piekrita frakcijas vadību padarīt demokrātiskāku. Tādēļ frakcijas vadības stūre paliks partijas biedra rokās, bet viņam būs divi vietnieki. Pašlaik šiem amatiem virza Jāni Upenieku un partiju Kustībai PAR dibinājušo Intu Dālderi.

Dāldera kandidatūru apšauba

J. Upeniekam frakcijā esot pietiekams atbalsts, lai kļūtu par papildu atalgojumu sološā frakcijas priekšsēdētāja vietnieku, bet I. Dāldera kandidatūra tiek apšaubīta. Viens no par I. Dālderi skeptiskajiem viedokļiem pauž, ka Kustība PAR jau tā pārlieku izmanto Vienotības sniegto platformu Saeimā, lai tai dotu papildu instrumentus savas popularitātes celšanai. Šīs nianses dēļ ir iespējams, ka šodien jaunajā amatā ievēlēs tikai H. Abu Meri, bet pārējo frakcijas prezidiju vēlēs vēlāk, kad I. Dālderim tiks nodrošinātas nepieciešamās balsis.

Kustības PAR līderis Daniels Pavļuts gan pauž neiedragājamu pārliecību, ka Vienotība pildīs savu solījumu un viņa vadītās organizācijas virzīto I. Dālderi apstiprinās amatā. «Atļaušos būt skeptisks par tenkām un esmu pilnīgi mierīgs. Katrā ziņā sadarbība nav spiesta lieta. Ja nav visu pušu ieinteresētības, ir citi veidi, kā darboties Saeimā,» uz iespēju atdalīties no Vienotības frakcijas netieši norāda D. Pavļuts.

Un šāda iespēja pastāv. Neoficiāla informācija liecina, ka topošais Vienotības frakcijas priekšsēdētājs H. Abu Meri vēlējies attiecības ar Kustību PAR pārstāvošajiem deputātiem lauzt bez ceremonijām un, padarot tos par krietni mazāk redzamajiem neatkarīgajiem deputātiem, izslēgt no frakcijas. Tomēr lielākā Vienotības valdes daļa tik radikālu lēmumu neatbalstīja, jo uzskata, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās Kustība PAR varētu būt sabiedrotā. Arī D. Pavļuts apliecina, ka Vienotība ir viens no tiem politiskajiem spēkiem, kurš nākamajās vēlēšanās varētu būt viņa vadītās partijas sabiedrotais.

Pieņemams šķiršanās risinājums

Tomēr plāni par Kustību PAR pārstāvošo deputātu - Inta Dāldera, Alekseja Loskutova, Lolitas Čigānes un Andreja Judina - atdalīšanos nav atmesti. Neoficiāla informācija liecina, ka tiek meklēts abām pusēm pieņemams šķiršanās risinājums, lai, nezaudējot cieņu, abas partijas vēlēšanās tiešām varētu sadarboties.

Vienotības priekšsēdētājs Arvils Ašeradens to neatzīst, taču nenoliedz, ka frakcijā Vienotības un Kustības PAR attiecības reizēm ir saspringtas. Viņš arī piekrīt, ka, tuvojoties vēlēšanām, Kustības PAR vēlme eksponēties Saeimā tikai pieaugs, un piebilst, ka sadarbības forma kļūšot skaidrāka gada pirmajā ceturksnī.

Apdraudēts vēl viens amats

Bet attiecību ar Kustību PAR kalibrēšana nav pēdējais izaicinājums, kuru Vienotībai radījusi iekšējā šķelšanās. Apdraudēts ir Vienotības līdz šim turētais NDK priekšsēdētāja amats, kurā partija vēlas redzēt Inesi Lībiņu-Egneri. Lai garantētu nepieciešamo atbalstu, Vienotība varētu upurēt Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja amatu, atdodot to kādai citai Saeimas frakcijai, bet tas varētu nepatikt Kustībai PAR, jo Eiropas lietu komisiju vada L. Čigāne.



Politika

Par to, kāpēc šī valdība ir iestigusi un kāpēc premjerei Siliņai ir nesekmīgs vērtējums, par to, kāpēc ministri valdības sēžu laikā “sēž” telefonos un kāpēc Briškens ir ideāls ministrs – un vēl par daudz ko citu intervijā ar politologu Filipu Rajevski.

Svarīgākais