Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Nacionālās apvienības stūre nodota Dzintaram

© Kaspars Krafts/f64

Četrus gadus pēc Visu Latvijai! un Tēvzemei un Brīvībai/LNNK apvienošanās vienā partijā organizācija beidzot atteikusies no divvaldības un par vienīgo priekšsēdētāju ievēlējusi Raivi Dzintaru. Partijas mērķus un ideālus šīs nominālās izmaiņas tās vadībā neietekmēs.

Abas politiskās partijas apvienību izveidoja jau pirms Saeimas vēlēšanām 2010. gadā, kad Tēvzemei un Brīvībai/LNNK apjauta, ka tai pašsaglabāšanās nolūkos nepieciešams piesaistīt jaunākos un enerģijas pilnos Visu Latvijai! aktīvistus. Salīdzinot ar 9. Saeimas vēlēšanu rezultātiem, jauno piesaiste vecā kaluma nacionālistiem daudz nepalīdzēja, taču mandātu skaitu jaunizveidotā organizācija saglabāja. Gan devītajā, gan desmitajā Saeimā nacionālisti ieguva astoņus mandātus, bet 10. Saeimā daudzus «vecos» jau bija izkonkurējuši enerģiskākie Visu Latvijai! pārstāvji.

Vienā partijā līdzšinējā apvienība pārtapa 2013. gadā, un, lai divu diezgan atšķirīgu domubiedru grupu saplūšana noritētu pēc iespējas mierīgāk, tika nolemts tai ievēlēt divus priekšsēdētājus - veco gvardi pārstāvošo Gaidi Bērziņu un jauno Raivi Dzintaru.

Atteikšanās no divvaldības Nacionālajā apvienībā bija iecerēta jau iepriekš, taču uz kongresu kāds nebija paspējis pabeigt darbu pie nepieciešamajām izmaiņām partijas statūtos, tāpēc šis process aizkavējās. Tāda ir oficiālā versija.

Aizvadītajā sestdienā notikušajā Nacionālās apvienības kongresā ar pārliecinošu vairākumu par vienīgo apvienības priekšsēdētāju tika ievēlēts Raivis Dzintars. Viņš kā savus vietniekus nosauca jaunās valdes locekļus - Saeimas deputātu un Juridiskās komisijas priekšsēdētāju G. Bērziņu, kurš būs vietnieks tieslietu un valsts pārvaldes jautājumos, Eiropas Parlamenta deputātu Robertu Zīli Eiropas Savienības un tautsaimniecības jautājumos, Saeimas deputātu Imantu Parādnieku demogrāfijas un sociālo lietu jautājumos, Saeimas deputātu Jāni Dombravu sadarbībai ar partijas nodaļām un Saeimas deputātu Rihardu Kolu ārlietu un sadarbības ar diasporu jautājumos.

Kongresā apvienība apliecināja, ka negrasās atteikties no saviem ideāliem un turpinās aizstāvēt Satversmē nostiprinātās vērtības - latviešu kā vienīgo valsts valodu un laulību kā savienību starp vīrieti un sievieti.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs īpaši norādīja, ka Nacionālā apvienība turpinās stingri stāvēt tradicionālo vērtību sardzē, neļaujot sev uzspiest pseidovērtības. Netikšot pieļauta arī «laulības institūta devalvācija». «Izmaiņu iniciatori ir viltīgi, viņiem ir nauda, un pret viņu pārstāvētajām pseidovērtībām spēj pastāvēt vairs tikai dažas Eiropas valstis,» sacīja ministrs, kas nesen asi iestājās pret pilsoniskās iniciatīvas virzīto kopdzīves likumu, kas atvieglotu oficiālā laulībā nereģistrētu pāru un to atvašu ikdienu.