Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pudždemons "pagaidām" paliks Beļģijā

© Scanpix

Katalonijas līdzšinējais premjerministrs Karless Pudždemons trešdien paziņoja, ka "pagaidām" paliks Beļģijā, neraugoties uz to, ka Spānija atsaukusi Eiropas orderi viņa un četru Katalonijas eksministru aizturēšanai.

Spānija atsaukusi orderus, kas pēc Katalonijas neatkarības referenduma tika izdoti saistībā ar apsūdzībām par kūdīšanu un dumpi, jo tā bija "nobijusies no pasaules viedokļa", sacīja Pudždemons.

Ekspremjers norādīja, ka atgriezīsies Katalonijā, ja viņa partija uzvarēs 21.decembra reģionālā parlamenta vēlēšanās, tomēr neatklāja, vai ieradīsies uz vēlēšanām.

"Kad es ierados šeit, es neierados Beļģijā, es ierados Briselē - Eiropas galvaspilsētā, un tas nemainīsies," preses konferencē Briselē sacīja Katalonijas ekspremjers.

"Vai mēs varam bez bailēm pārvietoties pa Eiropas Savienību? Šobrīd mums nav atbildes, tāpēc mēs paliksim šeit."

EPA/ SCANPIX

Spānijas Augstākā tiesa otrdien atsauca Eiropas orderi Pudždemona un četru viņa kolēģu aizturēšanai.

Tiesas paziņojumā teikts, ka tiesnesis Pablo Ljarena, kas izskata šo lietu, nolēmis atsaukt orderi, jo Pudždemons un četri bijušie Katalonijas valdības ministri sacījuši, ka vēlas atgriezties Spānijā, lai piedalītos reģiona parlamenta vēlēšanās.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Pudždemons un četri viņa kabineta locekļi tūlīt pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas devās uz Beļģiju, nepakļaujoties aicinājumam ierasties Spānijas tiesā, lai liecinātu par viņiem izvirzītajām apsūdzībām dumpī, kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

Tie reģionālās valdības ministri, kas ieradās liecināšanai tiesā, tika apcietināti, tomēr pirmdien Augstākā tiesa sešus no viņiem atļāva atbrīvot pret drošības naudu.

Tiesa atteicās pret galvojumu atbrīvot vienīgi bijušo Katalonijas vicepremjeru Urialu Džunkerasu, kā arī pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas atcelto reģionālās valdības iekšlietu ministru Žoakimu Fornu un divu separātistu nevalstisko organizāciju līderus - Katalāņu nacionālās sapulces (ANC) līdzšinējo priekšsēdētāju Džordi Sančesu un organizācijas "Omnium Cultural" vadītāju Džordi Kuišaru.