Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Deputātam Tutinam atteikta pielaide valsts noslēpumam

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Saeimas deputātam Jānim Tutinam (S), kurš arī ievēlēts Saeimas Nacionālās drošības komisijā, atteikta pielaide valsts noslēpumam, apliecina pats politiķis.

Parlamentārietis apsvērs, vai šo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu pārsūdzēt ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Tutins bija lūdzis pielaides piešķiršanu pēc ievēlēšanas Saeimas Nacionālās drošības komisijā (NDK).

Tutins NDK tika ievēlēts jūnija otrajā pusē. Viņš sāka strādāt NDK Valērija Agešina vietā, kurš pašvaldību vēlēšanās tika Liepājas domē.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA sacīja, ka Tutins ir pārsteigts par šādu lēmumu un grib zināt tā iemeslus. Urbanovičs kritizēja šo situāciju, uzsverot, ka tagad "specdienestiem vajadzētu pateikt, ko viņi grib, vai [NDK] nevajag nevienu no "Saskaņas"". "Lai pasaka, ko viņi grib," teica Urbanovičs.

Viņš arī neticot, ka dienesti sāk interesēties par cilvēku tikai tad, kad viņš tiek nominēts kādam amatam. Taujāts par iespējamu frakcijas rīcību, Urbanovičs pauda, ka vispirms "Saskaņa" varētu lemt, vai vēlas piedalīties "šajā cirkā". Viņaprāt, šādi "specdienesti var kādam politiķim aizšķērsot ceļu politikā".

Lai deputāts varētu piedalīties NDK sēdēs, viņam ir nepieciešamas pielaide valsts noslēpumam. NDK priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA skaidroja, ka komisijas sēdes ir slēgtās un deputātiem nepieciešamas pielaide valsts noslēpumam, lai iepazītos ar ierobežotas pieejamības informāciju, kas nepieciešama darbam komisijā.

Iepriekš ziņots, ka pašlaik no "Saskaņas" deputātiem pielaide valsts noslēpumam ir, piemēram, Igoram Pimenovam, kurš strādā arī "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā.