Rīdzinieki Saeimu iekarot vēlas ar reģionu palīdzību

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Rīgā valdošajā koalīcijā strādājošā partija Gods kalpot Rīgai sabiedrotos 13. Saeimas vēlēšanām meklēs starp reģionālajām partijām. Mandātu rast jaunus sabiedrotos politiskā spēka valdei sestdien deva kongress.

Kopš Gods kalpot Rīgai (GKR) dibināšanas partija bijusi uzticīga partnere Saskaņai, ar kuru veidoti kopīgi saraksti gan uz pašvaldību vēlēšanām Rīgā, gan 12. Saeimas vēlēšanām 2014. gadā. Kāpēc šī ciešā sadarbība tiks pārtraukta, neviens īsti nepaskaidro. Saskaņas priekšsēdētājs Nils Ušakovs vien norāda, ka Saskaņa ir sociāldemokrātiska partija, bet GKR - reģionāla. Savukārt vēstījumam, ka Rīgai nepieciešami tās interešu aizstāvji visos varas līmeņos, tajā skaitā Saeimā, pievienojas arī GKR vadītājs Andris Ameriks. Tiek piesaukta vēlme izvērst sadarbību ar Eiropas Savienības politiskajiem spēkiem. A. Ameriks saskata iespējas sadarboties ar Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienību, bet tas ciešā sasaistē ar Saskaņu nebūtu iespējams, jo Saskaņai jau ir savi Eiropas partneri - Eiropas Sociālistu partija.

Stāstot par līdzšinējo sadarbību ar Saskaņu, A. Ameriks arī vairākkārt uzsvēra, ka Saskaņa un GKR ir divas neatkarīgas partijas, kurām, par spīti vienotajam sarakstam iepriekšējās vēlēšanās, Rīgas domē ir atsevišķas frakcijas.

Ar kādiem reģionālajiem politiskajiem spēkiem GKR meklēs kopīgu valodu, šobrīd netiek atklāts, taču A. Ameriks uzskata, ka uz Saeimu kandidēt tiesīgi ir tikai tādi politiķi, kas vismaz reizi bijuši ievēlēti kādā pašvaldībā. Tāpēc sadarbības partneru meklējusi reģionos esot tikai loģiska izvēle.

Ja GKR izdosies pārliecināt vēlētāju, ka šī partija var produktīvi strādāt ne tikai pašvaldību līmenī, bet arī visas valsts, tad Saskaņa būs tikusi pie viena sadarbības partnera parlamentā, kurā līdz šim ar draugiem tai gājis švaki. A. Ameriks arī neredzot iemeslus, kāpēc Saskaņa nevarētu darboties valdošajā koalīcijā.

Taujāts, vai, nokļūstot Saeimā, GKR plāno sadarboties ar Saskaņu, A. Ameriks norādīja, ka ir pārspīlēti baidīt vēlētājus ar šo politisko spēku, jo Saskaņa ir Rīgas vadībā, un Rīgas pašvaldībā darbs notiekot konstruktīvi un daudzas lietas esot paveiktas. Tiesa, ja GKR aicinājumam uz sadarbību dzirdīgas ausis neatradīsies, politiskajam spēkam nav nekādu šķēršļu startēt 13. Saeimas vēlēšanās lepnā vientulībā, jo šim izaicinājumam nepieciešamais partijas biedru skaits GKR ir. Tas nedaudz pārsniedzot 500 biedru atzīmi.

Tiesa, savus pieredzējušos Rīgas domes deputātus GKR nevirzīs uz Saeimu, jo viņi saņēmuši vēlētāju uzticību, kuru pievilt nedrīkstot. Arī N. Ušakovs, kas viesojās GKR kongresā un uzstājās ar īsu runu, aicināja neļaut Rīgas domniekiem pamest pašvaldību, lai censtos iekļūt Saeimā. Arī Saskaņa tā rīkošoties.

Kongresā GKR arī papildināja savu valdi, ievēlējot tajā Rīgas vicemēra A. Amerika padomnieku Mareku Gailīti un Rīgas domes deputātu Andreju Kameņecki. Izmaiņas valdē bija nepieciešamas, jo līdzšinējais valdes loceklis Juris Zaķis aizgājis mūžībā, bet Aleksandrs Brandavs lūdzis atbrīvot viņu no darba valdē.



Politika

Neskatoties uz partijas "Progresīvie" aicinājumiem atbalstīt likumdošanas iniciatīvu, Saeimas deputātu vairākums ceturtdien noraidīja partijas priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts dot iespēju vietvaru vēlēšanās balsot nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma.

Svarīgākais